България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Даниела Костова оглавява Етичната комисия към ВСС

Досегащният й шеф Ясен Тодоров коментира мотивите са оставката си пред Bulgaria ON AIR

11.05.2016 | 09:06 Редактор: Мария Аладжова
Даниела Костова оглавява Етичната комисия към ВСС

Лична преценка е мотивът за оставката на досегашния оглавяващ Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров, обясни той в ефира на Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

След разделянето на ВСС на две колегии етичните казуси на съдиите и прокурорите би трябвало да се разглеждат от отделни ресорни комисии към тях. До избирането им обаче единната комисия по професионална етика на ВСС продължава да работи по заварените преписки.

"Аз членувам и в Етичната и в Дисциплинарната комисия. След създаването на тези комисии висящите проверки се изпращат към комисията към съответната колегия. В понеделник голямата комисия изпрати всички проверки, свързани с дейността на прокурори и следователи в Етичната комисия към прокуроската колегия, но поради факта, че не е избрана съдийска етична комисия, преписките, касаещи се до съдиите, останаха да се работят в голямата комисия. Тогава аз прецених, че не е редно член на съвета, който е член на прокуроската колегия, да продължава да оглавява комсия, която оттук-нататък до нейното саморазпуксане ще проверява само съдии", обясни подробно Тодоров.

Неговитят пост ще бъде поет от съдия Даниела Костова, зам.-председател на Етичната комисия на ВСС.

Що се отнася до следователя Бойко Атанасов и появилите се твърдения, че е бил подслушван, Тодоров заяви: "Във ВСС такова писмо от Бойко Рашков от Националното бюро за контрол на СРС аз не знам да е получавано. Възможно е да е имало такова нещо, но аз въобще не разбрах за какъв период от време става въпрос, кога се е случило това, нямам как да коментирам нещо, с което не познавам. Останах учуден обаче, че доста запознат със съдържанието е един член на ВСС, без то официално да е пристигнало". 

"Моите действия са насочени към това да няма никакво съмнение, че прокуратурата по някакъв начин се опитва да влияе на кадрови и всякакив решения на съдийската колегия", каза още той.