България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ксавие дьо Кабан: Няма връзка между бежанската криза и терористичните атаки!

Френският посланик дискутира атентатите, бежанската криза и свободата на Европа пред Bulgaria ON AIR

28.03.2016 | 09:45 Редактор: Луиза Божинова
Ксавие дьо Кабан: Няма връзка между бежанската криза и терористичните атаки!

Да не правим връзка между бежанската криза и терористичните атаки, призова френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. В предаването "Сутрешен блок" на телевизия  Bulgaria ON AIR дипломатът коментира сигурността на Европа и това какви мерки трябва да се вземат оттук нататък.

"Тези терористи са родени във Франция или в Белгия. Във Франция има 4-5 поколения, които имат чужд произход, от тях 6 млн. са от 2-рото или 1-вото поколение, 10% от френското население. Това значи, че има един голям брой хора от чужд произход", пресметна той.

"Но колко стотици има, може би и по-малко, които са терористи? Проблемът не е само да знаем защо тези хора са станали терористи. Има радикализирани хора, които са от френски произход, които са решили първо да си сменят вярата, религията и след това да станат радикални и изведнъж те са станали и мюсюлмани, и радикални ислямисти. Те са най-страшните. И това нещо не е само във Франция и Белгия, но и в САЩ", поясни Кабан.

"Има радикализъм и ислям, но има и радикализация на ислямизма", заключи той.

По думите му Европа е свободна и ценностите, които се изповядват са като френски девиз: Свобода, равенство, братство.

"Има страни, политици, коментатори, които казват, че всяка страна трябва да работи сама. Има и други, това е и нашата позиция, които мислят, че Европа не може да реагира сама, ако не е обединена и страните не работят заедно", настоя френският посланик.

Той обясни, че хората мислят, че Европа не работи, не върши никаква работа, но напротив - "тя работи, върши много работа", категоричен бе той.

"Имаме институции като Шенгенското пространство, но те са предвидени за нормални времена. Те не са предвидени за огромна вълна бежанци, нито за терористични атаки. Договорът, който беше подписан миналата седмица с Турция, ще помогне да решим в няколко мащаби тази вълна", каза той по отношение на споразумението ЕС-Турция.

Във връзка с идеята на френския президент Франсоа Оланд да се взима паспорта и гражданството на хората, които често пътуват до Близкия изток, Ксавие дьо Кабан каза, че има две различни мерки.

Първата: полицията може да взима паспорта на хора, които искат да идат в Сирия или Ирак и да воюват за "Ислямска държава". "Значи, че тези хора нямат право да излизат от френската държава. Това е вече в нашият закон", каза той. Другата идея е хората да нямат вече френско гражданство.

По думите му проблемът в закона е, че това важи само за родените в чужбина и тези,  които са станали френски граждани по-късно, те могат да бъдат лишени, но за тези, които са родени във Франция, вече има проблем, който може би е конституционен.

"Когато сме изградили тази Европа на свобода и свободно движение, ние сме мислили какво е нужно, за да е свободно движението, но когато става дума за сигурността, когато трябва да се разпределят полицейската правомощия между държавите и да се направи така, че да работят заедно държавите, тогава нещата стават много по-сложни. Защото трябва да има обмен на информация, да има европейска заповед за арест", каза още Ксавие дьо Кабан.

На въпрос защо няма воля това да се направи, френският посланик бе категоричен, че има.

"Много е важно да има едновременно едно свободно пространство и едно сигурно пространство. Има и тази идея за регистрация на всички пътуващи, която чака от доста години, това е дебат между парламентите и всички държави. Но за да има едно споразумение, трябва да има единодушие, а ние сме 28 страни. Това е доста трудно", каза дипломатът.

"Терористите идват от нашите страни, но все пак те са били тренирани в Ирак или Сирия, което значи, че там имат бази. Ако можем да унищожим тази база вече няма да имат логистична подготовка, средства, оръжия. Ще им е много трудно", допълни френският посланик.

В заключение той каза, че трябва да сме бдителни, но да живеем нормално. "Има служби, полицаи, които работят за това, трябва да имаме доверие в нашите служби", настоя дипломатът.

 

Цялото интервю вижте във видеото: