България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Кристалина Георгиева пред Bulgaria ON AIR: Повече сигурност, по-малко свобода

Светът се промени, рисковете са по-големи, шоковете са по-чести, смята еврокомисарят

24.03.2016 | 08:43 Редактор: Луиза Божинова
Кристалина Георгиева пред Bulgaria ON AIR: Повече сигурност, по-малко свобода

Малко по-малко свобода срещу повече сигурност. Това е посоката, в която трябва да вървим в Европа, настоя в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR еврокомисарят ни Кристалина Георгиева

"Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести", подчерта тя. "Това е в резултат на екстремизма, който последните години доведе до една много необичайна ситуация в света, където на много голяма територия има воюващи, за които това да станат правителство, да бъдат признати от света, въобще не е важно - Боко Харам, Ал Кайда, Ал Шабаб и през последните години "Ислямска държава“. Никой от тях не иска да дойде тук в Брюксел като официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост", посочи Георгиева.

"Аз бях в САЩ, когато там през 2001 година изпитаха ужаса на терора и видях как в продължение на няколко месеца страната започна да се променя. Това на нас също ни предстои в Европа", категорична е тя.

"Американците построиха в обществото си способност да приемат, че има малко ограничаване на свободите срещу много по-голяма сигурност. И второ - да го приемат като отговорност на всички хора. Там постоянно се напомня да имат внимание към опасността. В Европа ние все още малко изоставаме в това отношение", допълни еврокомисарят ни.

Кристалина Георгиева посочи, че можем да имаме и свобода и сигурност, стига те добре да бъдат стиковани, да имаме яснота къде е територията на свободата и как ние я пазим. Тя даде пример с Израел.

"Те не са продали ценностите си, не са ги зарязали, това е демократична страна, но с много повече обществена дисциплина, когато става въпрос за сигурност", смята тя.

По думите й американците много по-активно следят разговори, които могат да дадат индикация за терористични действия.

"В Европа имаме какво да се научим от тях в това отношение, но има много неща, които ние правим добре. Например използването на социалните мрежи, така че от тях да се пресява информация. Проблемът е, че тя не винаги е достъпна до всички", каза Кристалина Георгиева.

Във връзка с атентатите в Брюксел, които отнеха отне живота на десетки души, еврокомисарят коментира:

"Това, което ние вече правим, е да приоретизираме бюджета, за да се справим с миграционната криза. Част от мерките, които вземаме са също и мерки за сигурност", настоя тя.

"Когато плащаме за повече техника за бърза регистрация на пристигащите в Европа, тя е и нашата защита. Трябва да знаем кой и откъде е дошъл. Трябва да се ориентираме бързо и за риска, този някой, който е дошъл с лоши намерения, да не бъде забелязан", посочи еврокомисарката.

Георгиева поясни, че има възможност тази година да се направи оценка на бюджета за 7-те години и в рамките й да се помисли какво още може да се направи.

"Но засега успяхме да мобилизираме допълнително 6 млрд. евро. От 4 и половина млрд, ние сега сме на 10 и половина млрд, и една част от тези пари са, за да се засили капацитетът в областта на полицията, на мерките за сигурност", посочи Георгиева.

"Имаме едно ново предложение за агенция, която да засили контрола по границите ни. То идва със съответни разчети на необходимите средства“, пресметна еврокомисарката.

На въпрос защо общата евроагенция за сигурност не се случва, Кристалина Георгиева каза, че до сега, до атентатите в Париж и в Белгия, може би все пак е имало надежда най-лошото да не се случи.

"Не е имало толкова силно въздействие върху нашите агенции, които се занимават със сигурността. В тази сфера е много важно взаимното доверие. Ние говорим на 24 различни езика, имаме различни технологии, традиции, обучение, на тази основа е технологично и психологически трудно да се премине на обща система. И американците имаха трудности, въпреки че говореха на един и същи език", посочи тя.

"Но да не забравяме - ние сме още в началото на годината. Не знам какво ни очаква и какви изненади може да има. Затова е много важно да използваме преценката по изпълнението на бюджета в средата на 7-годишния период, за да го настроим по-добре към новите предизвикателства, новите приоритети", заключи еврокомисарят.

Според нея въпросът пред нас сега е да си кажем: Можем ли да продължаваме така и да сме сигурни дали можем да защитаваме нашите граждани?

"Отговорът е очевиден: "Не можем". Трябва на политическо ниво да се намери куражът за действие", каза Георгиева.

В отговор на въпрос какво е мястото на България в тази общоевропейска защита, еврокомисарят заяви, че страната ни заслужава да бъде подкрепяна и тя е подкрепяна.

"Ние имаме на разположение 91 млн. евро за нашата миграционна защита. Към тях добавихме 10 млн. евро за спешна помощ, в момента обсъждаме втори спешен пакет. Въпреки че все още бежанската вълна ни заобикаля, това не значи, че не трябва да сме готови за нея", каза Георгиева.

"Сегашното ми мото е да сме заедно. Заедно ние сме силни. Ако допуснем страхът да ни разделя, ние създаваме много по-големи рискове за бъдещето си", заключи тя.

 

Цялото интервю вижте във видеото: