Терор в Брюксел (обзор)

Най-малко 34 души са убити, а над 170 ранени при атентатите

22.03.2016 | 17:10 Редактор: Ирина Георгиева
Терор в Брюксел (обзор)

Най-малко 34 души са убити, а над 170 ранени при терористични нападения на международното летище и метростанция в Брюксел, обобщават от BBC.

Двойни взривове разтърсиха летище "Завентем", убивайки 11 души и ранявайки 81. Това съобщи белгийският министър на здравеопазването. 

Час по-късно белгийската метростанция "Малбек" беше ударена от друга експлозия. Властите в Брюксел заявиха, че 15 души са убити, а над 55 ранени, от които 10 сериозно.

Същевременно Брюксел обяви най-висока степен на терористична опасност - IVстепен на риск от извършване на терористична атака в Белгия.

Атаките идват четири дни след залавянето на Салах Абдеслам, главният заподозрян за атаките в Париж от ноември 2015 г.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел определи нападенията от тази сутрин като "необмислени, насилствени и страхливи". Той добави, че "това е трагичен ден" и призова за "спокойствие и солидарност".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви:"Тези атаки отбелязват ново дъно за терористите в услуга на омразата и насилието".

"Кръв навсякъде"

Две експлозии разтърсиха зоната за заминаване на брюкселското летище "Завентем" малко след 8:00 часа местно време (7:00 GMT).

Белгийските власти потвърдиха, че един от взривовете на летището в Брюксел е извършен от камикадзе. Вторият взрив е активиран дистанционно. По-рано местните медии съобщиха, че на летището са били открити три неизползвани пояси с взривни вещества. Преди взривовете са се чули изстрели и викове на арабски език, съобщи агенция Belga. 

На снимките, разпространени в социалните мрежи, се виждат как хората бягат далеч от летището.

"Това беше брутално. Таваните се сринаха. Имаше кръв и пострадали хора навсякъде. Чантите бяха разпръснати. Беше като сцена от война", разказа за френската телевизия BFM Зак Моузон, който по време на нападението е кацнал с полет от Женева.

Всички полети от и за Брюксел са отменени. Общественият транспорт в Брюксел е затворен, компания Eurostar прекрати маршрутите си от и до Gare du Midi. ЖП операторът The Thalys France-Benelux също спря работата за днес.

Засилени са мерките за сигурност на британските летища Гетуик и Хийтроу. Британското МВнР предупреди гражданите си в Белгия да избягват оживените райони.

Във Франция също са предприети извънредни мерки за сигурност. Президентът на Франция Франсоа Оланд е събрал в Елисейския дворец министър-председателя, вътрешния министър, министъра на външните работи за оценка на ситуацията.

Шведският министър-председател Стефан Левен заяви, че експлозиите в Брюксел са "нападение срещу демократична Европа."

"Това е нападение срещу демократична Европа. Ние няма да приемем това терористите да атакуват нашите отворени общества", заяви той.

На свой ред неговият датски колега Ларс Льоке Расмусен осъди взривовете като "ужасяващи нападения".

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви, че е шокиран от терористичните актове на летището в Брюксел и в самия град. Той поднесе съболезнованията си на роднините на загиналите в резултат на взривовете.

Австрийското външно министерство обяви също, че за австрийските граждани на територията на Брюксел вече е открита специална гореща линия.

"Зад взривовете на летището в Брюксел стоят терористите от групировката "Ислямска държава", заяви от своя страна външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.

Въведени са и допълнителни мерки за сигурност на холандските летища.

Вторият взрив в метрото е станал малко след 8:00 GMT - час пик на станция "Малбек".

"Цареше паника навсякъде. Имаше много хора в метрото", разказват очевидци. Бомбената атака в брюкселското метро е отнела живота на най-малко 15 души и е ранила други 55. Възможно е броят на загиналите да нарасне.

Метростанция "Малбек" се намира в непосредствена близост до европейските институции на ЕС. От Европейската комисия (ЕК) призоваха служителите си да останат вкъщи и да не напускат домовете си. Всички срещи са отменени.

"Целият град е под ключ. Хората са спокойни, но атмосферата е напрегната", коментираха белгийци пред BBC.

Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон заяви в понеделник, че нивото на тревога е в най-висока степен заради възможни актове на отмъщение след залавянето на Салах Абдеслам.

"Знаем, че спирането на една клетка може да ... активира друга", каза вчера Ямбон пред белгийско радио.

Летище "Завентем" се намира на 11 км североизточно от Брюксел и през него са минали повече от 23 млн. пътници през 2015 г.

На белгийската улица "Луа" е бил извършен контролиран взрив от сапьори, унищожили подозрителен пакет. Не става дума за пореден терористичен акт. 

Заради заплаха от терористичен акт е била евакуирана централната гара на белгийския град Антверпен. Охраната в атомните електроцентрали в Белгия е засилена. Колите около централите са подлагани на проверки, в района около атомните съоръжения са изпратени войници и полиция.

Междувременно "Ислямска държава" пое отговорността за извършените в Брюксел атентати. Египетските медии съобщават, че съответното заявление на екстремистите е било направено на свързаната с тях информационна агенция "Амак". 

Към 16:00 е получена информация за възможно наличие на взривно устройство в болница "Сен Пиер" в Брюксел, заяви представител на полицията в белгийската столица, съобщи ТАСС

България

Няма информация за пострадали българи при атентати в Брюксел, съобщиха от МВнР.

Външното министерство съветва българските граждани, които планират пътуване до белгийската столица и до Белгия, да отложат пътуването до изясняване и нормализиране на обстановката. 

За вече пребиваващите в Белгия се препоръчва редовно да следят съобщенията и да спазват стриктно разпоредбите на официалните местни власти. Да избягват да посещават оживени места и особено големите транспортни центрове като метрото и летищата в Брюксел и другите големи градове, както и да проявяват повишена  бдителност и внимание при пазаруване в големите търговски центрове.

Препоръчва се на българските граждани, краткосрочно пътуващи до Белгия, да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.

За контакт:

Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия
Адрес:Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия
Тел.: +32 2 374 47 88
Факс: +32 2 375 8494
Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042
Приемно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч
E-mail: Embassy.Brussels@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/belgium

Консулска служба на посолството:

Адрес: Rue Copernic№ 4C, Bruxelles 1180
Приемно време: Понеделник - Петък, 10.00 - 12.00 ч. (с предварително записване)
Тел.:+ 32 2 374 5963
Телефон за записване: +32 2 375 8650, между 14:30-16:30ч.
Факс: + 32 2 375 5382
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042
E-mail: Consular.Brussels@mfa.bg

Към момента няма информация за пряка заплаха срещу страната ни. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на извънредна пресконференция.

Вицепремиерът информира, че в момента, в който е било съобщено за взривовете на белгийското летище и метро, е активиран Националният план за противодействие с тероризма.

Въпреки това мерките по българските летища и по пристанищата са засилени. Контролът на българската граница е завишен.

Летище София отмени предвидените за днес полети до и от летище "Завентем" в Белгия, изпълнявани от авиокомпания България Ер.

"Изключително висока заплаха за европейската сигурност. Ситуацията е силно тревожна, опасността е висока. Поразени са цели до европейски институции", коментира министър Бъчварова.

Довечера ще се проведе учение в метрото, потвърди думите на премиера Бойко Борисов вицепремирът Бъчварова. По думите й целта й е да се види как институциите ще координират действията си при евентуална тревога.

"Няма страна, която да е подготвена за такова нещо. От две седмици планираме учение, което ще се проведе тази вечер в метрото с чуждестранни сили, армията и МВР", посочи българският премиер.

"Все едно сме пророкували, че такива неща ще станат. Опитваме се да сме максимално подготвени, но това, което се случи, не е справедливо към Европа. Европа харчи милиарди и е единственият континент, който интегрира тези хора. Европейски съвет след съвет, мерки след мерки, само и само те да бъдат добре. Няма никой в света, който така добре да се грижи за тези хора и да ни ударят в сърцето на Европа по този начин не е честно към европейците", каза още той.

По думите на Борисов атентатите са провал на външните политики на много държави.  

"Видно е, че няма как да интегрираме терористи, видно е, че това, което се случва в арабския свят е разгневило много хора, някои дори справедливо", посочи той и даде пример със ситуацията в Сирия, Либия и Ирак.

Премиерът предупреди, че всяка информация, колкото и незначителна да е тя, трябва да се приема от службите като сериозна и да се проверява.

Република България остро осъжда терористичните актове в Брюксел. Това се казва в съболезнователна телеграма на президента Росен Плевнелиев до Негово Величество Филип, крал на Кралство Белгия.

"Новината за терористичните актове на летище “Завентем” и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин", посочва Плевнелиев.

"От името на българския народ и от мое име приемете най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите. В този тежък момент бих искал да изразя нашата съпричастност и съчувствие и да пожелая бързо възстановяване на пострадалите”, написа президентът Росен Плевнелиев до краля на Кралство Белгия.

Днес бяхме свидетели на една безпрецедентна терористична атака срещу столицата на обединена Европа. Убеден съм, че тази атака няма да остане без последствия. Нейните автори ще бъдат заловени и предадени на правосъдието. Това посочи в свое изявление външният министър Даниел Митов.