България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ИД се е нацелила главно към сърцето на Европа

Експертът Тихомир Стойчев говори за сигурността в Европа и провала на европейските политики пред Bulgaria ON AIR

23.03.2016 | 09:25 Редактор: Луиза Божинова
ИД се е нацелила главно към сърцето на Европа

Европейският съюз трябва да се еманципира, да не се подкрепят тези двойни стандарти при намесата в близкоизточните конфликти, да се откажем от илюзията, че е възможна пълна интеграция на тези хора, които са пожелали да живеят в по-добре устроен свят.

Това каза експертът по сигурността Тихомир Стойчев в предаването "Сутешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR. Той посочи случаят "Брайвик" като доказателство, че интеграцията на малцинствата в Европа не върви.

"Тези удари във Франция и Белгия показват, че "Ислямска държава" се е нацелила главно към сърцето на Европа. Дали техният лелеян, мечтан ислямски халифат ще се случи не знам, но аз на една международна конференция поставих въпроса, че най-вероятно ще постигнем халифат от федеративен тип. В множество държави, множество клетки, региони, които ще бъдат обособени като анклади на радикалните ислямисти", заяви Стойчев. "Говорим за един от години международен терористичен интернационал - мести се от една гореща точка към друга, трупа боен опит и озлобление", пояси той.

"Неуспехът на интеграцията на емигрантите от тези региони показа и друго - вече няколко поколения, хора, които са се раждали, образовали, бихме смятали, че ще се интегрират успешно в този наш свят, изведнъж се оказва много по-примамливо да влязат в редиците на ИД или други радикални организации", каза експертът.

На въпрос как трябваше да действа Агенцията за граничен контрол на ЕС "Фронтекс" след 13 ноември, Стойчев заяви, че това е провал не само на европейските служби за сигурност, но и на европейските политики.

"Изводът според мене, че позовавайки се на нашите национални суверенитети в рамките на ЕС, трябва политическият и управленски елит да поеме тази отговорност и да се държат като суверен", категоричен е Стойчев. "Народът ги е изпратил там за да ни управляват и пазят надеждно. Светата троица, която беше записана и в стратегията за национална сигурност от 2011 г. - индивид, общество, държава - да бъдат гарантирани и отговорност на първо място на изпълнителната власт", допълни експертът.

На въпрос защо редиците на ИД растат, Стойчев каза, че това е идеология и не може лесно да се спре.

"ИД да не забравяме, че е продължение на Ал Кайда. Не ни чака много светло бъдеще", заключи Тихомир Стойчев.