Нямаме пострадали българи при атентатите в Брюксел

Всички полети за Белгия са отменени

22.03.2016 | 12:12 Редактор: Луиза Божинова
Нямаме пострадали българи при атентатите в Брюксел

Нямаме пострадали наши сънародници при атентатите в Брюксел, заяви говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева пред Bulgaria ON AIR. По последна информация 23-ма са загиналите при взривовете тази сутрин, а 35 са ранените.

"Белгийците вдигнаха нивото на 4-та степен на опасност. Преди малко изпратихме предупреждение, ако не е спешно и наложително, българските граждани да се въздържа от пътуване, докато не се нормализира обстановката", призова Жотева.

Няма как да се пътува по въздух, тъй като всички полети за Белгия са отменени.

Ако българските граждани са решили да пътуват с кола или автобус към страната, нека изчакат няколко дни, съветват от външното министерство.

Сънародници, които са там да се въздържат от ходенето по молове, спирки и места с голяма концентрация на хора, каза още Жотева. Тя помоли всички българи, които са в Белгия, да се регистрират на сайта на МВнР.

Тя даде номерът на спешния ситуационен център в Брюксел - 1771, валиден само за територията на Белгия. Номерът се набира без всякакви кодове. Препоръчително е да се изпращат SMS-и, тъй като линията е много натоварена.

 00322 374 47 88 е номерът на българското посолство в Брюксел. На територията на страната може да се звъни на номер: 02/9482404, който е на ситуационния център в София.

Евакуирани са всички обществени места в Брюксел, а столицата е блокирана.