България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ няма интерес от силен РБ, твърди Корман Исмаилов

Лидерът на партия “Свобода и достойнство” за това дали ще остане ДСБ в РБ пред Bulgaria ON AIR

21.03.2016 | 09:32 Редактор: Луиза Божинова
ГЕРБ няма интерес от силен РБ, твърди Корман Исмаилов

ГЕРБ няма интерес да има единен и силен Реформаторски блок (РБ), смята лидерът на Народна партия “Свобода и достойнство” (НПСД) Корман Исмаилов. "Защото начинът, по който ние мислим и действаме не е удобен за колегите от ГЕРБ", обясни той в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Исмаилов подчерта, че има добра комуникация на работно ниво, но от гледна точка на парламентарната дейност на НПСД резултатите в дейността на изпълнителната власт са бавни и изоставят. "Особено в борбата с корупцията и ефективната съдебна реформа", поясни той.

На въпрос дали ДСБ трябва да са аут от властта, лидерът на НПСД заяви, че всеки трябва да е във властта с оглед на договорената програма за управление и резултатите.

"За мен е разбираемо в парламентарната група да има едно по-опозиционно крило, други малко по-правителствено да действат. За нас това донякъде е естествено", каза той.

На въпрос дали е нормално хем да си в опозиция, хем в управлението и да имаш толкова хора на държавни постове, Корман Исмаилов заяви, че е нормално всяка тема да се поставя на дебат, на критика, публично, открито, така че избирателите и заинтересованите страни да взимат информирани решения.

"ДСБ нямат позиции в политическите екипи и ръководства", каза той. "Това, че има техни представители в институциите, значи ли, че не трябва да има представители от отминали правителства - експерти, хора, които реализират политиките, поставени от политическите ръководства?"

По думите му атаката към ДСБ е малко пресилена и цели разделение в блока.

По отношение на обвиненията, че Реформаторският блок "преяжда с власт", Корман Исмаилов определи тезата като "не много адекватна". Лидерът на партия НПСД смята, че е важна ефективността на работата на министрите, а не това дали има по-малко или повече министри.

"При положение че има много и различни парти, има напрежение, конфликтност и повече жълтото в отношенията между партиите, това не води до добър резултат както за работата, така и за отделните партии. Сложна е конфигурацията, но по резултатите ще се самооценяваме и ще бъдем оценявани."

На въпрос свързан с изказването на Исмаилов за разпад на Реформаторския блок, той обясни, че партията има съюзно споразумение, което тази година ще изтече и "трябва да седнем да се договорим за това дали можем да продължим по начина, по който тръгнахме, дали можем да разширим, да надградим или пък обратното."

Във връзка с по изборите за кандидати за президент и вицепрезидент, Исмаилов смята, че ако успеят партиите да се договорят за единна двойка, това ще е "ключът", но ще е трудно.