България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-високи цени на водата, но не шокови

Поддръжката на пречиствателни станции - една от причините за поскъпването, пресметна Добромир Симидчиев

02.02.2016 | 15:04 Редактор: Ирина Георгиева
По-високи цени на водата, но не шокови

Цената на водата най-вероятно ще бъде повишена, но не шоково. Това съобщи бившият заместник-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите два са факторите, които предполагат по-високи сметки.

"В България има едно изкривено съотношение, което си има своите причини по отношение на отделните услуги. Цената на водоснабдяването представлява сериозен елемент от цената, а цената за отвеждане на отпадъчните води и пречистване представлява много малък елемент като цена, като съотношение. Като разход не е така. Това е така, защото доскоро нямахме развита екологична структура. През последните години усилията на правителството и на ВиК операторите и всички замесени в сектора са, за да се навакса това изоставане. В периода 2007г. - 2013г. се построиха десетки пречиствателни станции, което е един сериозен товар за ВиК операторите. Това е един от факторите, който обуславя повишението на цените. Ние покриваме инвестициите, но експлоатационните разходи и начисляването на амортизациите върху тези активи си е наш ангажимент", поясни Симидчиев.

Другият сериозен фактор, който предполага някакво увеличение цената на водата това е, че през последните години минахме през един сериозен етап на оценка на необходимите инвестиции, допълни бившият заместник-министър. Според него въпросът не е в това с колко и дали ще се увеличи цената на водата, а какво ще се постигне след това.

ВиК оператори ще влязат в следващия си бизнес план от 2017г. до 2021г., коментира Симидчиев. Той отбеляза, че 2016г. ще бъде година на подготовка и на защита на техните бизнес планове със съответните инвестиционни програми.

"В тази връзка наскоро МС прие две ключови наредби, които променят в положителна посока фундаментът, върху който ще се случи този процес. Едната е наредбата за ценообразуване, другата е Наредбата за дългосрочните показатели за качество, на които ВиК операторите трябва да отговарят. Цена и качество", обясни Симидчиев.

"Когато се изграждат нови активи, това неминуемо представлява допълнителен товар за ВиК операторите. Принципът е следният, че когато се рехабилитира един актив, намаляват се разходите за експлоатация като се предполага, че старият актив е носил повече разходи и това повишава ефективността. Докато градейки нови активи - това е, което ние правим напоследък и всъщност няма как да не натовари разходите на ВиК операторите. През последните години построихме 50-60 пречиствателни станции само по ОП, а преди това още 10-15", заяви още Симидчиев.