България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ив. Иванов: Студът пука тръбите за водата, а ремонтът се поема от клиентите

Изолирането на водомера на сградното отклонение и предпазването му от спукване е задължение на клиента

21.01.2016 | 14:30 Редактор: Ирина Георгиева
Ив. Иванов: Студът пука тръбите за водата, а ремонтът се поема от клиентите

Клиентите плащат ремонтът на тръбите за водата във вътрешната част на сградата, ако се пръснат заради студа. Това коментира председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той отбеляза, че няма начин да не се спира водоподаването, когато се отстраняват аварии.

"Ако сградата е обитаема и съответно отоплена, не би трябвало да има проблем със замръзването. В сгради, в които няма отопления и постоянен поток на вода е вероятно да се случва спукване на тръбите. Има резон клиентите да потърсят интереса си чрез жалби до самия ВиК оператор. Когато наближава зимата и има открити водопроводи или положени, така че да има достъп до тях и респективно подложени на студ, те трябва да бъдат изолирани. Много е важен въпросът с изолирането на водомерните възли в шахтите в имотите. Това обикновено е задължение на самите клиенти. Водомерът, който е на сградното отклонение е собственост на ВиК оператора, но задължението за неговата поддръжка, включително изолирането му студа и предпазването му от спукване е задължение на клиента." - обясни Иванов.

 

Парите, предвидени за язовирите са достатъчни за едногодишен период за самия контрол, но големият проблем не е вече в контролът, а в мерките, които се вземат по укрепване на им и тяхната поддръжка, смята Иванов. Той отбеляза, че през последните години се говори за контрол и собственост, но никой не пита откъде ще дойдат парите за поддръжката.

"Голяма част от язовирите в рисково състояние, а и да не са - те също трябва да се поддържат са собственост на общини или на държавата, така че трябва да се предвижда в бюджетът на държавата достатъчно средства, за да се поддържат тези основни съоръжения. Част от тях са в критическата инфраструктура. Установените рискови язовири не могат да бъдат преведени в пълна изправност за отрицателно време, защото има техническо време. Според мен политиците трябваше да го водят този дебат, когато се дискутираше бюджетът на държавата, когато се дискутираше, за да се инвестира не само в магистрали, но и в поддръжка на язовири. Сега вече и да говорим Общините не могат да вземат мерки." - добави Иванов.