България сутрин

Начален часВсеки делник от 9:30 часа
още

Международно училище за кулинария и занаяти отваря врати в село Голяма Желязна

Росица Мутафчиева и Софи Аврил споделиха основната програма - френска и балканска кухня

27.11.2025 • 11:53 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger

Създава се Международно училище за кулинария и занаяти в село Голяма Желязна. Всеки, преминал обучението, ще получава и сертификат.

"Намерихме се по интересен начин. Всичко стартира от идеята ни да възродим училище. Първоначалната идея беше да рестартираме със занаяти. Ние сме кампус за гастрономия и занаяти. Първата фаза е кулинарното училище", сподели в "България сутрин" Росица Мутафчиева от училището по занаяти и готварство.

"От френска страна обменът на кадри е от изключително значение. Целта е да дойдат в България експерти, които да се свържат с българските партньори и да работят заедно", посочи мениджърът на френска кулинарна академия Софи Аврил за Bulgaria ON AIR.

Шефове от Балканите, заедно с колеги от училището в Париж създават програмата.

"Нашите професионални шефове работят заедно с колеги в Париж, за да създадат фюжън меню. Имаме какво да покажем и нямаме търпение. Основната програма е френска и балканска кухня", уточни Мутафчиева.

Френският екип ще дойде с френски познания и ще изработят смесени модели, пряк продукт на колаборацията. Има строг изпит на края на всяка премината програма. 


България сутрин виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички