България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йогата успокоява мислите, уравновесява емоциите и ни носи радост

Правилното дишане контролира ума, обясниха Камелия Тодорова и Благовеста Георгиева

21.06.2024 | 11:20 Редактор: Толя Стоянова

В над 40 населени места у нас ще бъде отбелязан Международният ден на йогата. С това изкуство се стремим да подобрим своята гъвкавост и да отпуснем ума си.

"Йогата е древна техника, която цели човекът да постигне равновесие между тялото, духа, ума, сърцето, емоциите и мислите си - да постигне вътрешно удовлетворение и радост. Проблемът с емоциите е много сериозен в наши дни. Когато практикуваме йога, особено Сахаджи йога, постигаме вътрешно удовлетворение и равновесие. Можем да усетим в различни точки на тялото какво не е наред в нас. Има различни видове йога. Има и йога за деца. При децата е достатъчно да има физическа активност и релаксация. Много деца страдат от синдром на недостатъчно внимание и липса на концентрация", коментира йога инструкторът Камелия Тодорова в студиото на "България сутрин".

Благовеста Георгиева също се занимава с йога. Тя сподели, че това е прекрасен способ да върнем спокойствието в нашия ум и в ежедневието си.

"В началото е необходимо да имаме дисциплина. Ние се грижим за другите, но забравяме за себе си, нужно е да отделяме време и за себе си", каза Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че дишането е естествен процес и можем до някаква степен да го контролираме съзнателно. Когато медитираме, дишането се регулира.

"Когато контролираме нещо, правим усилия и това ни пречи да останем в абсолютно спокойно състояние на ума. Когато човекът се научи да медитира правилно, дишането се регулира и се превръща в спонтанен процес, за който не мислим", добави Тодорова.

Георгиева също е на мнение, че използвайки дишането и дихателните техники, започваме да имаме контрол над ума си.

"Сахаджи йога е "спонтанен вид йога". Когато сме тук и сега в настоящето, умеем да ценим това, което имаме и да му се радваме", отбеляза Тодорова.

Гледайте целия разговор във видеото.