България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнес, мода... Ескалираха кражбите от магазините за дрехи

Някои крадат големи количества и имат канали за пласмент, посочи Венцислав Николов 

09.05.2024 | 11:19 Редактор: Тодор Петров

Бум на кражбите от магазини. Собственици на обекти в моловете се оплакаха от изобретателни крадци. Равносметката - 70% ръст на кражбите за 2023 година спрямо 2022.

"Преди празниците крадат повече. В последните години нещата ескалираха и отиват от аматьорски кражби до организирани групи. Човек може да си поръчва какво да му бъде доставено. Разбира се - откраднато. Второ - хора крадат големи количества и имат канали за пласмент. Най-опасни са тези с големите торби, които изнасят големи количества", заяви председателят на УС на Българската ритейл асоциация (БРА) Венцислав Николов в "България сутрин". 

Оказва се, че пищялките и алармите работят само при аматьорите. Професионалните крадци успяват да избегнат алармите, влизат с шапки, качулки и очила, за да не бъдат разпознати от записите от камерите.

"Има групи от по 4-5 човека: един стои на входа на магазина със заглушаващо устройство, един-двама разсейват персонала, другите двама пълнят торби. В едно от видеата се виждат огромни сакове със стока. Когато хванем такъв крадец, сме длъжни да информираме МВР. Дори има случаи, в които хората са задържани, от МВР съставят протокол и с това се изчиства всичко. Често се стига до прекратяване на досъдебните производства заради ниска себестойност на откраднатото или че само е опитал да го открадне, но не е успял", обясни Николов пред Bulgaria ON  AIR.

По думите му крадците са от на възраст от 15 до 40 години. Има младежи, които искат просто да бъдат модерни в компанията. Има и традиционалисти, познати лица. 

"Притесняват ни организираните групи, които работят на едро. Удържане от заплатата на служителя по закон е много трудно реализируемо, но им се спират бонусите. Може би това е една от причините да имаме проблем с персонала. Апелираме колегите да не се отказват и да продължаваме да подаваме жалби, за да се задейства машината", каза още Венцислав Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.