"Пробвах един-два елека, третия си го навлякох": Модата на кражбите от магазини

Обект в голям столичен мол отчел загуби за 100 000 лв. от кражбите

08.05.2024 | 15:53 Редактор: Беатрис Младжова

Зачестяват кражбите на стоки по магазините, а те се оплакват от все повече и по-дръзки кражби.

"Взех три елека, уж да ги пробваме в съблекалнята. Пробвах един-два, третия си го навлякох под мен", сподели пред камерата ни момче, което вече е хващано да краде от магазин за дрехи.

Преди да навърши пълнолетие това момче "се подхлъзва" и прави опит да открадне от голям спортен магазин в София. Заедно със свои приятели разглежда стоките в търговския обект.

"Един мой съученик ме подкокороса и аз бях лесно податлив на онази възраст. За да не е уж много подозрително, си взех една вода. На касата отидох, дадох си водата и на излизане, след като платих охраната ме спря и каза да изчакам малко и да вляза в една стаичка. Каза ми "нали знаеш, че тук има камери", разказа момчето.

Неуспешният опит за кражба на Мартин е от 2017 г. Момчето си взима поука от грешката и не му е хрумвало отново да пазарува, без да плаща. Не така стоят нещата за голяма част от крадците у нас. От бранша се оплакват, че държавата не съдейства и сигналите им често завършват с отказ за образуване на досъдебно производство.

В числово изражение ръстът на липсите от кражби е 70%, а миналата година 300-квадратен магазин в голям столичен мол отчел загуби за 100 000 лв. от кражбите.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа