България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Късометражният филм "Заветът" апелира жертвите на домашно насилие да не мълчат

Все повече мъже отиват при психотерапевти и започват да работят с тях, отбеляза Калоян Божанов

02.05.2024 | 11:57 Редактор: Толя Стоянова

Късометражният филм "Заветът" отваря наболялата тема за домашното насилие. 

"Самият герой е до някаква степен насилник, но ние искаме да реабилитираме неговото поведение. В края на филма успява да излезе от този повтарящ се модел в своето семейство. Все повече мъже отиват при психотерапевти и започват да работят с тях", заяви авторът на филма и психотерапевт Калоян Божанов в предаването "България сутрин".

Две от актрисите, които играят главни роли, са били потърпевши. Едната е била емоционално повлияна в своето детство, а другата - жертва на физическо насилие.

"Доста често, ако човекът не е достатъчно силен да промени това, което е показано в семейството, моделът се преповтаря. За щастие невинаги е така, но по-големият процент от хората повтарят това", смята психотерапевтът.

Той каза пред Bulgaria ON AIR, че психологическото и емоционалното насилие остават голям отпечатък - повечето от хората, които са потърпевши, имат емоционална травма. Заветът, който носи филмът, е че нещата могат да бъдат променени, стига да потърсим помощ.

"Работя с все повече млади хора между 20 и 30-годишна възраст и виждам, че те са много осъзнати, със социална насоченост към проблемите. Много често най-силното чувство е страхът. Хората, които са жертва, са зависими от насилника", коментира Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа