Правителството пусна приложение в помощ на жертвите на домашно насилие

Механизмът ще бъде завършен до края на годината и ще заработи ефективно в началото на 2024 г.

21.12.2023 | 17:56 Редактор: Толя Стоянова
Правителството пусна приложение в помощ на жертвите на домашно насилие

В българското общество няма място за насилие от никакъв вид и държавата дава пореден ясен сигнал за това. Това послание отправиха вицепремиерът Мария Габриел, министърът на правосъдието Атанас Славов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов при представянето на мобилното приложение в помощ на жертвите на домашно насилие. Приложението "Помогни ми" дава възможност на хората да получават бързо и лесно информация за близките до тях институции, към които могат да се обърнат за помощ и за стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права. То е разработено от "Информационно обслужване" АД по проект, изпълняван от Националното бюро за правна помощ (НБПП), финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. 

"Отправяме силно послание, че в българското общество няма място за насилие под каквато и да е форма – физическо, психическо или онлайн. Затова за нас като правителство е много важно да се търсят решения и те да бъдат прилагани бързо във времето, всички заедно да дадем смелост на жертвите да говорят, да потърсят помощ и заедно да търсим начини за премахване на насилието от българското общество. Приложението дава и ясен сигнал за координация между държавните органи и за това, че защитата и подкрепата на жертвите ще е и наша обща отговорност", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Тя оглавява Националния съвет за превенция и защита от домашно насилие към МС, създаден с последните промени в Закона за защита от домашно насилие.

"Радостен съм, че като министър на правосъдието освен за съдебна реформа мога да говоря и за направеното така, че да се помогне на живота на хората и особено на уязвимите групи като пострадалите от домашно насилие", подчерта министър Атанас Славов.

"Помогни ми" ще е интерфейсът на Националния координационен механизъм – документ, който урежда основните процедури на взаимодействие между  изпълнителната власт, местното самоуправление и юридическите лица, заети с превенция и защита от домашното насилие", каза Славов.

Механизмът ще бъде завършен до края на годината и ще заработи ефективно в началото на 2024 г., както бе предвидено в закона. 

"Повече от 16 години МВР е ангажирано и има водеща роля в превенция на домашното насилие и подобряване на междуинституционалното взаимодействие и сътрудничество между различните държавни институции и представителите на неправителствения сектор. През всичките тези години, от страна на МВР са предприемани активни действия за насърчаване на лицата, преживели домашно насилие, да докладват на компетентните органи за случилото се",  заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Председателят на НБПП Наталия Илиева обясни, че идеята на мобилното приложение е от всяка точка на България нуждаещите се да могат да открият всички координати – адреси, телефони, имейли на институциите в близост до тях, ангажирани с защита и подкрепа на пострадали. Може с един клик да се изпрати имейл или да се наберат номерата от приложението. Няма пречка това да се ползва и от всеки близък, приятел или дори учител на жертвите. Приложението е достъпно в App Store и Google Play.

Снимка: Министерство на правосъдието