България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безплатно приложение улеснява лечението ни и съдържа цялата ни здравна информация

Борис Костадинов беше категоричен, че данните на гражданите са добре защитени

13.04.2023 | 09:36 Редактор: Петя Кръстева

Приложението "е-Здраве" вече е с обновена версия и нови допълнителни модули - кръводарявания и личен картон. 

Целта на функционалността личен картон е да има съвкупност, минималната важна информация за пациента на едно място - тегло, ръст, кръвна група, както и контактно лице за спешни случаи. Данните се въвеждат от самия пациент, но са достъпни и за лекарите и Спешна помощ. Другата функционалност, която сме въвели, са допълненията в модула "Имунизации" - следи се кога идва моментът за следващата доза. Може и да припомни на пациента. Разширена е и частта с направленията. Това заяви директорът на отдел "Софтуерна интеграция" към Информационно обслужване Борис Костадинов в ефира на "България сутрин". 

По думите му данните на всички граждани са изключително добре защитени, а достъпът до тях се регулира строго.

"Пациентът може да открие история на достъпа в приложението или сайта и да види кой какво е отворил от неговата лична здравна информация. При нередност може да се съобщи на органите на реда", поясни Костадинов. 

Гостът подчерта, че целта на създаването на приложението е пациентът да упражнява контрол върху това как се случва лечението. Костадинов изтъкна, че има случаи, в които лекари не могат да въведат даден преглед в информационната система, защото според данните в нея пациентът се намира в болница.

"Приложението е напълно безплатно. За да го достъпите, трябва да отидете в уеб браузъра на адрес my.hiss.bg. Там можете да се авторизирате с електронен подпис. В бъдеще ще се опитаме да разширим възможностите за вход - към момента можем да влезем с физически или облачни подписи", отбеляза той по отношение на функционалностите на сайта и приложението, като допълни, че  невъзможно да се направи скрийншот при отворено приложение. 

Предстои да бъде разработена система, която да изпраща нотификации до пациентите за "събитията", свързани със здравето им. Ще бъде добавен и цялостен екран за електронни хоспитализации в мобилното приложение.

Гледайте целия разговор във видеото.