България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Пеев, изкачил Килиманджаро с присадени сърце и бъбрек, е напът да влезе в "Гинес"

На върха изпитвам умора и чувство на удовлетворение, сподели той

02.05.2024 | 11:46 Редактор: Вяра Димова

Георги Пеев е напът да влезе в рекордите на Гинес като първият българин, изкачил Килиманджаро с трансплантирани сърце и бъбрек. 

"Върховете не могат да бъдат покорени, могат да бъдат изкачени. Миналата година през декември направихме една експедиция за изкачване на Ухуру, в планина Килиманджаро, в Танзания. След като се прибрах, мои приятели ми казаха да кандидатствам, защото съм единственият в света, който го е направил - да се е изкачвал на 5895 метра. Подадохме заявление в сайта на "Световни рекорди Гинес". Четири месеца по-късно се свързаха с мен", разказа Пеев в "България сутрин".

Всеки човек с трансплантирани органи в България регулярно си прави изследвания. През първите години са по-често, после по-рядко. Затова всяко физическо натоварване Пеев консултира с лекари.

"Преди да замина за Африка, се консултирах с тях. Казаха, че съм в прекрасно физическо състояние. Иначе беше трудно. 6 дни общо експедиция - четири и половина изкачване, ден и половина слизане, над 70 км се ходи. Не е лесно", обясни Пеев пред Bulgaria ON AIR.

Чувство на умора, но и на удовлетворение изпитва на върха.

"Направих го, защото ми беше цел - да видя докъде мога да стигна. Това беше демонстрация, че човек с трансплантирани органи може да бъде достатъчно физически активен, да направи неща, които могат и здравите хора", посочи той.

Пеев застава зад инициативата "Да! За живот": "В голямата си част българите познават донорството или са склонни да дарят органите на починали близки".

Той обяви, че на 18 и 19 май предстоят национални спортни игри на трансплантираните в България.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.