България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студентските такси все още не отпадат, докторантската стипендия е 150% от МРЗ

"Поколението Z има съвсем други нужди", каза Ангел Стойков

30.04.2024 | 11:28 Редактор: Искра Ангелова

Тази учебна година студентите няма да бъдат освободени от студентската си такса. Средства бяха осигурени в бюджета, но явно времето на това НС не беше достатъчно.

"Не мога да кажа, че сме силно изненадани от това решение, тъй като от разговорите, които се провеждаха досега, нямахме точната яснота дали това ще се случи. Ние отчитаме студентската общност и отчитаме техните мнения, свързани висшето образование. Беше направена една анкета, която отрази мнението на над 12 000 студенти в цяла България. Резултатите показаха, че над 90% от студентите подкрепят тази мярка", каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Стойков в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се гледа положително на тази мярка, но да се види и другата гледна точка.

"Редно е да се отвори друга скоба, свързана с това, че ректорите, синдикатите, работодателите, експерти, които имат ясна представа какво се случва във висшето образование. Бурните политически вълнения повлияха. Много ректори не послушаха призива на Министерския съвет и още в следващата седмица те поеха инициатива да се заплащат студентските такси. Някои ректори ще направят компромис със срока, в който студентите трябва да заплатят таксите си", допълни Стойков за Bulgaria ON AIR.

Все още не е ясно за какъв период се отлага мярката.

"Всички сме в очакване. Може би с новото правителство, което ще се установи след началото на май месец, може да се тръгне в друга посока. Има специалности, които са приоритетни за държавата . Има такива, които са защитени, студентите са освободени от такса. Това е огромен проблем, защото тези специалности, въпреки че са освободени от студентска такса, не са чак толкова търсени. Редно е да се помисли за тях и да се обърне внимание на системата за средно образование. Трябва да обърнем внимание, че в университетите се обучава поколението Z. То има съвсем други нужди", коментира председателят на НПСС.

Той е категоричен, че това поколение е пристрастено към интернета.

Попитан дали с увеличаване на стипендиите би се повишила и мотивацията, Стойков отговори: "Бяха направени добри действия, свързани с докторантските стипендии, те са заложени в закона, ще бъде направена промяна и в постановлението на МС. Докторантските стипендии да бъдат 150% от минималната работна заплата - изключително добра стъпка. Всеки университет има различни нужди".

В момента максималният размер за студентска стипендия е 200 лв.

Стойков разясни, че в цяла България има студентски общежития, които чакат да бъдат ремонтирани, като ректорите са уведомени за това.

"Колегите няма как да живеят в подобни условия в 21 век. Надявам се програмата да продължи, защото няма как условията на живот да не влияят върху мотивацията на колегите да се обучават във висшето образование", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа