Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Решението за отпадане на таксите за ВУЗ-овете доведе до хаос сред университетите

"Социална политика се прави към социално уязвими групи, а не спрямо абсолютно всички", заяви проф. Темелкова

19.03.2024 | 19:33 Редактор: Деси Николова

Във времена на спорове за висшето образование, таксите за студентите и донякъде липсата на пари, ректорите са изправени пред множество предизвикателства. Една от важните теми, по която политиците трябва да стигнат до консенсус, е отпадането на таксите за студентите държавна поръчка.

"Депутатите тепърва предстои да обсъдят този текст, тъй като беше внесен от правителството в Народното събрание. Съветът на ректорите почти мигновено, след като беше обявен този текст, реагира със своите аргументи. Ще повторя, че това е една неконцентрирана, нефокусирана и неефективна мярка и по никакъв начин не гони социалния ефект, както беше обявено с предлагането ѝ", заяви председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи аргументите в тази посока са много.

"Социална политика се прави към социално уязвими групи, а не спрямо абсолютно всички", посочи като пример проф. Темелкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че това решение на Министерския съвет е довело до хаос във всички университети.

"От една страна няма законово положение и законова регламентация, поради която висшите училища да не събират такси. От друга страна, твърде популистки беше отправен призивът - "не си плащайте таксите, защото те ще отпаднат". Това доведе до опцията ректорските ръководства да бъдат изправени пред два варианта - или да нарушат закона като не събират такси, от друга страна трябва да прекъсват студентските права на учащите, които не са платили такси. Предполагам, че тази ситуация ще продължи предвид политическата обстановка в момента, още месец, месец и нещо, докато се види дали този текст ще бъде приет от Народното събрание или просто ще отпадне", каза още председателят на Съвета на ректорите.

Гледайте целия разговор във видеото.