България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вторият шанс за поправка на матурите няма да разхайти учениците

Политиките за привличане и задържане на млади учители не са успешни, коментира д-р Юлиян Петров

08.03.2024 | 11:51 Редактор: Вяра Димова

Втори шанс за по-добра оценка на зрелостните изпити. Това окончателно решение взе парламентът с промени в Закона за предучилищното и училищното образование. 

"Това е шанс към немалко ученици, които са завършили и ще кандидатстват във висше учебно заведение. Няма да са много тези ученици, защото тези в 12 клас вече се насочват към конкретни учени заведения, а те имат формат. Статистически процентът на въздействие на оценката от матурата е малък, но въпреки това е втори шанс", каза председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Според него тези, които ще се представят добре, са се подготвяли през целия етап на обучението си.

"Няма да повлияе фундаментално. Няма да ги разхайти", добави той.

Д-р Петров засегна и въпроса с липсата на кадри в образователната система, като напомни, че много от учителите имат сили да работят и в пенсионна възраст. 

"Това е мъдрост в системата, но трябва да се погледне и към входа. Политиките, насочени към привличане и задържане на млади учители, не са успешни. Макар че имаме достатъчно завършили учители. Най-голямата беда е, че тези, които решат да влязат в системата, по определени причини не остават - заради прекомерно натоварване, липсата на партниране, трудната комуникация с родителите", обясни председателят на Синдикат "Образование" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Юлиян Петров пожела на министър Галин Цоков политическа смелост и добро партньорство: "Той знае какво трябва да се направи".

Гостът коментира и казуса с изчезналата Ивана от Дупница и поисканата проверка в училището. "И днес, и утре да вярваме повече на учителите", призова Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.