България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ключови избори в РСМ определят дали страната тръгва към ЕС или към изолация

Основна роля ще имат албанските партии, смятат Петър Колев и Атанас Величков

24.04.2024 | 11:10 Редактор: Вяра Димова

Днес се провежда първият тур на президентските избори в РСМ. Вторият тур е на 8 май - тогава ще се гласува и за Народно събрание. 

"Това са едни от най-ключовите избори. Обществото трябва да избере по кой път ще върви. Единият е пълна изолация, това, което се случва с Македония в последно време. След като се случи промяната на името, Преспанското споразумение. Забуксува по пътя за ЕС, стигна се до компромисно европейско решение, което в България е известно като Френско предложение. Не се изпълнява, Македония не може да започне преговорите", коментира журналистът и изпълнителен директор на агенция БГНЕС Петър Колев в "България сутрин".

На тези избори македонските граждани ще изберат дали ще продължат по пътя към ЕС, или по пътя към своята политически дипломатическа изолация, обясни журналистът.

"Едва ли ЕС и западните ни партньори, след като Македония е вече член на НАТО и тя е вече в т.нар. зона на сигурност, ще се занимава дипломатически с тях. В тази предизборна кампания не видяхме дебат, разговор за икономика, образование, визии как да се развива Северна Македония. Видяхме брутална антибългарска кампания. Тя е продължение на това какво представлява македонизмът", на мнение е Колев. 

Журналистът е категоричен, че българската дипломация има задължение да запази и защити достойнството на своите сънародници в РСМ, но и достойнството на България. 

"Един от приоритетите на външната политика трябва да е да запознаем партньорите си какво се случва в нашия български двор - Западните Балкани", добави Колев.

Главният редактор на сайта tribuna.mk Атанас Величков изтъкна, че има двама изявени фаворити, които "вероятно ще се появят и във втория кръг на президентските избори".

"На тези избори ще гласуват хора с изтекли документи. Тези, които искат да си извадят валидни документи, могат да го направят днес. Това говори за сериозността на държавата", информира Величков.

Той подкрепи думите на събеседника си, че най-важното нещо, за което трябва да работи България, е достойнството на държавата и на македонските българи в РСМ.

"За нас се говори само като за някакви плашила. България достатъчно пъти в миналото е подавала ръка, подава и сега. Основната отговорност е в полето на РСМ. България трябва да следи за изпълнение на европейското предложение, в което е и договорът за добросъседство", настоя още Величков пред Bulgaria ON AIR.

Колев анализира какво би се случило, ако политиката на Северна Македония продължи по същия начин: "България никога няма да приеме компромис с френското предложение, с историческата истина и правата на човека, с езика на омразата, да се откаже Македония да стане истинска демократична държава".

При втория тур решенията ще бъдат ключови за следващите 20 години, подчерта още той.

Гостите се обединиха около мнението, че основна роля ще имат албанските партии.

"Албанците ще са фактор, ще определят пътя на новата власт в Македония", прогнозира Величков. Според него българите ще бъдат вписани в Конституцията на РСМ. Мнението подкрепи и събеседникът му.

"Стево Пендаровски е политик, изживя амплитуди от едната крайност до другата. И двамата кандидати за президент не са готови да направят компромис. Ключове решение има парламентът", завърши Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.