Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

РСМ с напрегната предизборна кампания, въпреки подписания Кодекс за честни избори

"ВМРО-ДПМНЕ продължава да върти тезата за конституционни промени под български диктат", посочи Маринела Величкова

18.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

В Република Северна Македония от днес официално започва предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната. Този път те съвпадат с балотажа на президентския вот на 8 май.

"Кампанията официално започна днес, неофициално тя започна много много отдавна. Горе-долу от миналата година. Формално стартира от днес. Много неформално стартира от старта на президентската кампания на 4 април. На част от митингите на част от кандидатите в президентските избори, а те са седем, тук се появяват партийните лидери, което формално би трябвало да бъде нарушение на изборния процес, но дали това ще стигне до Държавната избирателна комисия в Северна Македония, какви решения би взела тя и как това би се отразило, аз лично съм леко скептична", заяви кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова в ефира на предаването "Директно".

Партиите, които се явяват на парламентарните избори, подписаха и така наречения Кодекс за честни и демократични избори. По нейни думи този документ е чисто и просто декларация и законово изискване.

"Такъв кодекс подписаха и кандидат-президентите, с изключение на един от тях. От 17-те партии, които ще се явят на парламентарните избори, седем не го подписаха. Част от тях дори не отидоха на мястото, на което трябваше да се подпише", отбеляза Величкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Величкова предизборната кампания е доста напрегната и изпълнена с епитети.

"ВМРО-ДПМНЕ продължава да върти тезата за конституционни промени под български диктат, които няма да се случат. Продължава да не дава ясен отговор на това какво би се случило, ако социологическите проучвания, които досега се появяват, са прави, че ВМРО-ДПМНЕ ще получи най-голям брой гласове, най-голям брой депутати в парламента", каза Величкова.

Гледайте целия разговор във видеото.