23% от македонците възприемат България като най-голямата заплаха

На второ място е Русия с 12%

18.04.2024 | 10:27 Редактор: Деси Николова
23% от македонците възприемат България като най-голямата заплаха

23% от македонците сочат, че България е най-голямата заплаха за РСМ, а 34% сочат Сърбия като най-важния съюзник на страната. Това показва проучване на Международния републикански институт (МРИ). 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5%.

23% от македонските граждани смятат, че България е най-голямата заплаха, на второ място е Русия с 12%, на трето е Косово с 10%, следвана от Албания с 9% и САЩ с 8%.

Проучването на МРИ е проведено през февруари и март 2024 г. с интервюта лице в лице на 7138 възрастни респонденти в шестте страни от Западните Балкани, информира БГНЕС.

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Верно ли?
преди 2 месеца
Албания е най- голямата заплаха за тях, не България. И на тях им провеждат " проучвания" с предварително определен резултат, които да ги убедят, че сме им враг, както на нас ни подхвърлят, че Русия "искала"да ни окупира. Два пъти сме се предлагали за съветска република и те са ни отказали.Същите недобронамерени, финансово мотивирани наши съграждани не виждат как една наша съседка, считаща България за своя, ни управлява заедно с няколко западни посолства, които я ползват срещу нас заради Русия. Сигнализирай за неуместен коментар