Северна Македония избира президент от рекорден брой кандидати

Отношенията с България и членството в ЕС бяха в основата на кампанията

24.04.2024 | 09:44 Редактор: Беатрис Младжова
Северна Македония избира президент от рекорден брой кандидати

1 814 317 е броят на избирателите, които днес ще гласуват в Република Северна Македония за избор на президент на страната. Това са седмите президентски избори в Северна Македония и са с рекорден брой кандидати - седем. 

В 20-дневната предизборна кампания, която в последните дни се припокри и с предизборната кампания за парламентарните избори в страната, Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица),  Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии "Заслужава си") и Максим Димитриевски  (ЗНАМ) проведоха само един общ дебат, а една от основните теми в кампанията бяха промените в конституцията като условие в преговорната рамка на страната с ЕС.

Позицията на Гордана Силяновска остана неясна. В интервю за МРТ в навечерието на деня за размисъл тя посочи вариантите "за решаване на проблема с България", което ще отвори преговорите на страната с ЕС. По думите ѝ "може да има решение на новата власт в България (и) на новите управляващи в Северна Македония с помощта на новите власти в Европа за "соломоновско решение", което може да бъде интерпретация на Договора за приятелство и добросъседство, чрез анекс или друг документ към него, в което да бъде вписано, че разликите и несъгласията между двете държави няма да бъдат използвани за вето от страна на България".

Според Биляна Ванковска Договорът за приятелство и добросъседство с България трябва да бъде денонсиран, както и договорът с Гърция, а страната трябва да приеме нова, гражданска конституция. За Максим Димитриевски конституционните промени трябва да бъдат приети, но да влязат в сила след като Северна Македония стане член на ЕС. Стевчо Якимовски смята, че страната може да постави свои условия пред ЕС, а промените в конституцията могат да се случат "след като бъдат решени въпросите за езика, идентичността и  твърденията на България, че преди 1944 г. македонците са били българи". 

За Арбен Таравари са необходими гаранции от ЕС, че това ще бъде последното условие пред Северна Македония, докато според Стево Пендаровски и Буяр Османи промените в конституцията трябва да бъдат приети, за да бъде използван "отвореният прозорец" за разширяване на ЕС.

Изборният ден започва в 7:00 ч. и завършва в 19:00 ч. местно време, а с решение на правителството денят е обявен за неработен, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС