Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Рекорден брой кандидати за президент в РСМ, изходът от изборите не е ясен

Двама номинирани от албанските партии е новост в този вот, посочи Маринела Величкова

27.02.2024 | 15:41 Редактор: Деси Николова

Поне 11 души ще се борят за президентския пост в Северна Македония. Това е рекорд, защото до момента толкова кандидати не е имало. Факт, който внася напрежение е и това, че балотажът на президентските избори съвпада с парламентарния вот.

"Тази настина голяма бройка идва от това, че процедурата за участие в президентските избори в Република Северна Македония е малко по-различна и не е достатъчно това определена политическа партия да те издигне за кандидат за президент", каза журналистът и кореспондент на БТА в серверномакедонската столица Маринела Величкова в предаването "Директно".

Тя поясни, че има две условия, за да може Държавната избирателна комисия впише кандидат за участие в президентските избори.

"Едното условие е да бъдат събрани 10 хиляди подписа, така наречената гражданска подписка или ако имаш в наличност, в съответната партия, 30 депутати, които с подписите си да издигнат съответния кандидат за президент", разясни Величкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Регистрираните в Държавната избирателна комисия кандидати за президенти към момента са 11, но все още се очакват и кандидатите на двете основни формация в Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.

"Различното при тези избори е това, че имаме налични поне двама кандидати от албанските партии. Това е нещото, което всява напрежение и сякаш прави резултатът от балотажа не съвсем ясен. До този момент основната албанска партия - "Демократичен съюз за интеграция" - не е вадила кандидат за президент, но тази година опозицията, вследствие на разцеплението в една от албанските партии, Обединената албанска опозиция реши да издигне за кандидат за президент кметът на Гостивар Арбен Таравари", посочи Величкова.

Гледайте целия разговор във видеото.