Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: ВМРО е най-антибългарската партия в РСМ

Постепенно САЩ изземват ролята на Сърбия, влиянието ѝ отслабва, коментира Войн Божинов

30.01.2024 | 21:13 Редактор: Толя Стоянова

За първи път албанец е премиер на Република Северна Македония. Талат Джафери оглави техническо правителство, което ще упражнява прерогативите на изпълнителната власт до провеждането на парламентарни избори през май и сформирането на ново правителство. 

"Беше ясно, че последните сто дни премиерът ще бъде албанец. Дълго време се считаше, че ще бъде Артан Груби, но срещу него започна кампания за обвинение в корупционни практики и в крайна сметка се стигна до избирането на г-н Джафери", коментира историкът д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му вписването на българите в северномакедонската Конституция по никакъв начин няма да облекчи тяхната съдба и възможността да изкажат своята национална принадлежност. Приоритет са изборите - вотът е поставен на първо място. Историкът прогнозира, че каквито и да са резултатите, а те вероятно ще донесат победа на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски няма да бъде премиер.

"В момента ВМРО е най-антибългарската партия в Република Северна Македония. Идеята на ВМРО е да сформира коалиция с опозиционния блок, но се съмнявам, че Американското посолство ще позволи такъв развой на събитията", каза д-р Божинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сръбското влияние в РСМ съществува и никак не е малко, но с течение на времето отслабва. На мнение е, че не бива да се подценява. По думите му в Скопие вече не се чувстват толкова сигурни, колкото преди 20-40 години. 

"Постепенно САЩ изземват ролята на Сърбия в РСМ", уточни историкът.

"Ние сме функция на американската политика, не отстояваме собствени национални интереси. Ние тотално свалихме гарда. Беше извършено национално предателство с допускането на преговорния процес на РСМ. Председателят на ДАНС от трибуната на Народното събрание спомена името на тогавашния външнополитически съветник на премиера Петков. Второ - нещата с Комисията. Тя е мъртвороден орган. Създадена е, за да се упражнява натиск върху България.

Той посочи, че в ЕС има държави, които се противопоставят на влизането на РСМ. По думите му Холандия поема негативите от този процес.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа