България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: ПП-ДБ ще са големите губещи на изборите, ДПС е незаобиколим фактор

Повече рокади в служебното правителство не са нужни, на мнение са доц. Борислав Великов и Валентин Василев

23.04.2024 | 10:47 Редактор: Елеонора Танева

Служебният премиер Димитър Главчев стана и външен министър, а съветникът му по външната политика Миглена Плугчиева подаде оставка.

"Не му е работата да бъде и външен министър, няма понятие от дипломатическата кариера. Опасението, че външният министър може да измени външнополитическия курс е несъстоятелно, той само представя България, курса го определят правителството и парламентът в определени случаи", коментира бившият министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов - Валентин Василев, в студиото на "България сутрин".

По думите му хаосът в служебното правителство продължава, а добрата новина е, че това може да се случва още само 2-3 месеца. 

"Да не се лъжем - това правителство е на ГЕРБ и е временно, то е консултирано с Бойко Борисов, друга алтернатива няма. Това, че се сменят толкова скоро министри, говори, че в ГЕРБ има някакво движение, нещо не е съвсем точно", убеден е Василев. 

Според председателя на 39-ото НС доц. Борислав Великов, вероятно Конституционният съд ще отмени законодателните промени, които ограничават кръга от лица, които могат да бъдат назначени за служебен премиер. 

"Работата на това правителство е свързана с изборите, има задачи, които изостават като ПВУ, вторият транш от около 1,5 млрд. лв. още не е дошъл. Надявам се, че това служебно правителство ще изкара не повече от 3 месеца, да дойде редовното правителство, иначе Еврозоната и Шенген ще видим през крив макарон", заяви доц. Великов.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази позицията си, че и след тези избори ДПС ще бъде важен фактор в следващото НС.

"ДПС ще стане незаобиколим фактор и в 50-ото НС, от ГЕРБ ще зависи в голяма степен каква коалиция ще се формира, ще има коалиция, редовно правителство. Основната загуба ще бъде при ПП-ДБ, те нямат достатъчно добри структури, нямат време, хора, опит да създадат кадри по места. Ще им бъде много трудно, техният залез като че ли е предизвестен", прогнозира бившият председател на НС.

И според Валентин Василев ДПС е най-сигурен като резултат на предстоящите избори: "Около 350 000 гласа имат те на всички избори и в зависимост от избирателната активност, ако е много голяма, ще имат около 12%, ако е малка - ще отидат на 15%".

Той коментира с "да им е честито" новината, че Елена Йончева ще бъде на пето място в листата на ДПС за Благоевград. Василев определи ПП-ДБ като бъдещите най-големи губещи на изборите.

"Ако бяха останали опозиция, щяха да имат в момента много по-добра позиция. Започнаха да издигат кадри, които или не бяха подготвени, или не бяха дясната кръвна група - това е предателство към избирателите. От няколко дни насочват ударите си към ДПС и Пеевски, не към ГЕРБ. Имам чувството, че не си затварят вратата към следващо управление с ГЕРБ", каза още гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.