Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Трудностите и предизвикателствата пред ЦИК на предстоящите избори

По думите на Ваня Нушева е необходимо да бъдат добре обучени секционните комисии

18.04.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова

Началото на предизборната кампания започва след по-малко от месец. Пред ЦИК има няколко много важни въпроса за това как ще се гласува на изброите 2 в 1. Възможно ли е да има трудности с машините или това ще е изкуствено създадено напрежение?

"Много е важно как ЦИК ще разработи методическите указания за Секционните избирателни комисии. Това е онзи момент, на който очевидно трябва да се обърне внимание, защото избирателните списъци са два и е важно да бъдат дадени ясни и точни указания за секционните избирателни комисии. Как да насочват избирателите, как да проверяват. Все още не е уточнено как ще гласуват избирателите, които предпочетат с машина да гласуват", заяви преподавателят по изборни системи в Софийския университет Ваня Нушева в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи е необходимо да бъдат добре обучени секционните комисии.

"Трябва да има едно добро ясно указание на секционните комисии как да организират този процес", подчерта Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея също така е важно да се обърне внимание на начина, по който избирателите се мотивират избирателите, предизборната кампания, начина, по който партиите правят кампанията. Особено внимание трябва да се обърне и на предстоящата информационна кампания, която да разясни на избирателите как да подадат гласа си.

"Тук е важната роля на ЦИК. Как ще достигне през медиите до избирателите, как ще достигне през социалните мрежи? Централната избирателна комисия вече има по-ясно изкристализирано намерение информационни материали да бъдат пускани и в социалните мрежи. Това е много важно, защото младите избиратели, които не гледат толкова често традиционните, основните телевизии, те са големи потребители на социалните мрежи", посочи Нушева.

Гледайте целия разговор във видеото.