Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво стои зад боричкането за МВнР в контекста на наближаващите избори?

Валерия Велева и Емил Соколов видяха съответно изчерпване на политиката и използване на институции като PR инструмент

22.04.2024 | 19:52 Редактор: Беатрис Младжова

Архитектите на властта - каква е реакцията, след като държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи?

"Когато говорим за архитекти, говорим за едни професионалисти. В българската политика нито има мисъл, нито професионализъм. По-скоро натискът, самопредлагането на Главчев да стане външен министър, показва, че или няма наистина представа и самопреценка за себе си дали може и този пост да поеме, или е поставен в условия, в които всички да са му отказали. Който и случай да е, нещата са зле. Това говори лошо за страната. Говори за изчерпване на политиката", заяви журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

Според политолога Емил Соколов, на външното министерство се гледа като на PR инструмент - министерствата са не за да служат за партийни функции, а за да работи държавата.

"Наблюдава се някакво боричкане около външното министерство и на него се гледа като на някакъв PR инструмент. Ситуацията от предната седмица е нелепа. Назначава се един външен министър, в един момент без да има каквито и да е причини, се предлага господин Даниел Митов. Някак си се забрави, че тези министерства не са там да служат за някакви партийни функции, а за да може държавата да функционира", допълни той за Bulgaria ON AIR.

По думите на Валерия Велева външният министър е много важен за изборите в чужбина, но той трябва да има зад себе си добър екип.

"Всички действия се вършат в една сенчеста среда, под едно було. Външният министър е много важен по отношение на изборите в чужбина. Той обаче трябва да е много печен и да има има стабилен екип. Те казаха, че ако не е Главчев и ако той не уволни Стефан Димитров, Радев поема отговорността. Това е куха фраза. Ако сега обаче се провали Главчев с изборите в чужбина, как ще поеме отговорността като той си отива? Има огромен луфт в промените в Конституцията", допълни тя.

Политологът пък е на мнение, че периодът за политически кампании в България, в който политиците не работят, трябва да е по-къс.

"В английската политическа система има 3 седмици за кампания, в който да не работят политиците. В България той е доста по-дълъг, но от друга страна как се очаква досега ако си бил народен представител, да отидеш и да правиш кампания един месец? Наистина не е измислено. Вече съм почитател на идеята, че колкото по-къса е кампанията, толкова по-добре. Може би ще говорят повече по същество всички политически играчи", коментира Соколов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Малчо
преди 1 седмица
как се видя голямото боричкане на мющерии за шеф на външното! Имаше един безличник, живуркал тихичко в балканска страна, безгрижен за БГ-то. Махнаха го да не пречи! Сигнализирай за неуместен коментар