Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калоян Паргов: Нинова не може да обединява, ГЕРБ се чувстват пречистени

Той подчерта, че Ваня Григорова е постигнала успех на кметския вот благодарени на БСП

22.04.2024 | 20:16 Редактор: Елеонора Танева

БСП-София избра новия си лидер - Диана Тонова. Тя получи подкрепата на 82-ма от делегатите на градската конференция през уикенда.

"Очевидно е, че вчерашното решение поставя градската организация да тръгне по един по-различен път от досегашния. Анонсите от ръководството на партията показват, че в последните 2 години съпротивителните сили в градската организация са намалели", коментира председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов в студиото на "Денят ON AIR".

Той заяви, че не се е кандидатирал за председател на БСП-София, тъй като два мандата стигат, както е по устава на партията, който по думите му трябва да се спазва от всички, включително и от Корнелия Нинова.

"Съвременната политика много изхабява. 5-10 години са много време. Повече не мога да нося отговорност. Лично решение на Корнелия Нинова ще бъде дали иска да носи отговорност за последствията от нейния избор, ако бъде избрана", коментира Паргов. 

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и заявката на Ваня Григорова за влизане в битката за парламентарните избори, като продължение на успехите ѝ от кметската надпревара.

"Това ще се отрази на СОС и нейното присъствие. На тези избори ще сме един срещу друг, а не заедно, както бяхме миналата година. Това ще доведе до раздробяване на левия вот, но без съмнение БСП ще има най-големия дял", убеден е Паргов.

Той припомни, че Мая Манолова на избори печели около 1% от гласовете и подчерта, че успехът на Ваня Григорова на кметския вот е дошъл с подкрепата на БСП: "Много хора са се кандидатирали от БСП и твърдят, че всичко е тяхно, но като излязат самостоятелно - резултатът е друг".

По думите му проблемът за обединение в лявото пространство са личните взаимоотношения между хора, които преди са били заедно в политиката, но във времето са се разделили.

"Тук трябва да се правят взаимни отстъпки и крачки назад, труден е процесът на събиране. До този момент Нинова не показа, че може да събира, от другата страна не виждам такова желание, гледаме взаимно надлъгване", убеден е гостът. 

"Очевидно е, че в ГЕРБ след тези 9 месеца на (не)коалиция се чувстват комфортно, пречистени, ДПС е на върха на силите си, балансирайки процесите в държавата. Някои казват, че "Възраждане" са достигнали тавана си - предвид обстановката в света, не считам така. "Възраждане" е наказателният вот на разумните, които не искат демокрацията в този вид. ИТН си имат своята политика. Ситуацията в държавата е доста разбъркана", коментира още Калоян Паргов.

Гледайте целия разговор във видеото.