България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До 100 лв. за козунак на Великден, но българинът предпочита вкуса от миналото

Крайната стойност на продукта се определя и от региона

16.04.2024 | 11:57 Редактор: Искра Ангелова

Две седмици преди Великден цените на козунаците варират от 2 до 100 лева. Разбира се, това са бутиковите козунаци. Цените на традиционните за деня козунаци и яйца вече бележат повишение по места.

В пекарна "Вършец" екипът на Bulgaria ON AIR беше посрещнат с аромат на ванилия и лимон, шоколад и стафиди. Там тече трескава подготовка за Великденските празници.

"Има много малко увеличение - около 20%, яйцата са със същата цена, брашното е малко увеличено, захарта е на същата", сподели сладкарят Петя Иванова.

Цената след изпичане и опаковане е същата като миналата година, пояснява тя. Крайната стойност на продукта се определя и от региона, в който се продават козунаците.

"При нас няма покачване в цената на крайния продукт, защото сме в провинцията. Ако вдигнем цената, няма да има търсене. Заради това цената ни е същата като миналата година. Половин кг е 7 лв., 200 грама е 3 лв. Това са обикновените, които са със стафиди, ванилия и лимонова коричка", каза още Петя.

Екипът ни провери какво предпочитат гражданите на Вършец и гостите на китното градче. 

"Предпочитат да дойдат и да си вземат готов, поне последните години, в които правим козунаци. Повечето хора предпочитат домашен козунак, той е труден за обработване, трябва много неща да се знаят", споделя още тя.

Повечето клиенти на пекарната държат на вкуса от миналото - онзи вкус от старите рецепти на пожълтели тефтери.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: БГНЕС