България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искате да празнувате Великден в Гърция? Ще трябва да си приготвите повече пари

Бензинът в съседката ни е по-скъп с около 2 евро

16.04.2024 | 11:28 Редактор: Тодор Петров

Великден наближава, а с него и поредицата от почивни дни. Тази година той е на 5 май. По традиция много българи се очаква да тръгнат на път. Няколко хиляди от тях ще изберат пътуване зад граница. Една от предпочитаните дестинации е Гърция.

Ако изберем някоя от по-близките дестинации в Северна Гърция, отиване и връщане с автомобил със среден разход на дизел или бензин от 10 на 100, транспортът ще ни струва около 200-250 лв. Бензинът в Гърция е по-скъп с около 2 евро.

Пътните такси са с 33% по-скъпи от миналата година. Вечеря в икономичен ресторант струва около 15-25 евро на човек. В луксозен ресторант - около 40–50 евро на човек. Освен това ще плащаме по-скъпо и безалкохолните напитки. Новият данък е 24%, ако ги пием в заведение и 13% за вкъщи. Кафето и чаят остават с 13% данък до юни тази година. 

От сайтовете на туроператорите се вижда, че 3 нощувки в стая за двама възрастни и дете в курортите в северната част на южната ни съседка излиза от около 700 лв. със закуска в по-нисък клас хотел и до над 3 000 лв. за петзвезден хотел. Най-често цената за 3 звезди с включена закуска е около 1500 лв. 

Освен това от тази година ще плащаме и нова такса настаняване на място, защото не се включва в пакетната цена. Нacтaнявaнeтo в xoтeл c eднa или двe звeзди щe ce тaкcyвa c 1,5 евро допълнително нa лeглo. Гocтитe нa тpизвeздни кoмплeкcи щe плaщaт пo 3 евро отгоре нa нoщyвкa, a лyкc oт чeтиpи звeзди щe cтpyвa дoпълнитeлни 7 евро нa вeчep. 

Офертите за организираните екскурзии за Великден също са разнообразни. Най-често са за 3 нощувки без транспорт. Те започват от около 300 лв. на човек за близките дестинации в Гърция и до 700-1000 лв. на човек за Великден на гръцки остров. Повечето оферти са all inclusive, но със собствен транспорт.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни в Гърция Силвия Станчева.

Снимка: БГНЕС