Гърция е шестата най-скъпа страна в ЕС по цени на месото

Животновъдите алармират за недостиг на агнета за Великден

08.04.2024 | 09:39 Редактор: Тодор Петров
Гърция е шестата най-скъпа страна в ЕС по цени на месото

Според последните данни на Евростат цените на говеждото месо са се повишили с 4,5%, свинското със 7,9% и агнешкото със 7,2%, което нарежда Гърция на шесто място в класацията на страните от Европейския съюз.

"Не можем да купуваме месо както преди", казват потребителите и изискват правителството да предприеме действия. Цените на месото са непосилни за много домакинства. "Повишиха цените на агнешкото и козето месо. А в навечерието на Великден ще поскъпнат още и ще стигнат до 14, а може би и 15 евро", опасяват се потребителите.

На свой ред месарите твърдят, че това се дължи на факта, че разходите за производство на месо са се увеличили значително, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Някои потребители вече са започнали да купуват хранителни стоки за Великден. И мнозина казват, че на Великден ще пържат пилешки бутчета вместо традиционното агнешко. Междувременно животновъдите алармират за недостиг на агнета за Великден.

Причини:

-големи температурни колебания (високи през деня и рязко ниски през нощта) и младите агнета не успяха да оцелеят)
-много животновъди спряха да отглеждат добитък (увеличаване на разходите и ниски доходи)
-износът на агнешко се е увеличил с повече от 20% поради католическия Великден на 31 март (в Италия, Испания, Германия и Португалия)
-намаляване на добитъка: повече от 85 000 овце и кози са умрели тази година в Гърция поради пожари и наводнения.

Снимка: БГНЕС