В сезона на козунаците: Има ли ръст на цените преди Великден?

Все повече клиенти залагат и на модерни вариации на сладкия хляб

13.04.2024 | 14:13 Редактор: Деси Николова

По-малко от месец остава до най-светлия християнски празник – Великден. Цените на традиционните за деня козунаци и яйца обаче вече бележат повишение по места.

Влизаме в Пекарна "Вършец" и по-точно в същинския процес по месенето на козунаци. Посрещат ни аромат на ванилия и лимон, шоколад и стафиди и трескава подготовка за Великденските празници. Освен вкуса обаче проверяваме и най-важния въпрос - има ли покачване на цените на козунаците? 

"Има много малко увеличение, яйцата са същата цена, брашното е малко увеличено, захарта е на същата, но има малко", сподели сладкарят Петя Иванова.

Цената след изпичане и опаковане е същата като миналата година, споделя Петя. Крайната стойност на продукта се определя и от региона, в който се продават козунаците. 

"Половин кг е 7 лв., 200 гр е 3 лв., това са обикновените, които са със стафиди, ванилия и лимонова коричка", каза сладкарят.

Проверяваме и какво предпочитат гражданите на Вършец и гостите на китното градче. Домашно замесени десерти ли предпочитат, или се доверяват на доказаните професионалисти?

"Козунакът е труден за обработване, трябва много неща да се знаят, около него, така че предпочитат да дойдат и да си вземат. Почиващите им харесва, месец преди това месим козунаци и те си купуват", поясни Петя.

И все пак повечето клиенти на пекарната споделят, че държат на вкуса от миналото, онзи вкус от старите рецепти на пожълтели тефтери. 

"Ние затова се обърнахме към използването на стари рецепти, които нашите баби и майки са ни предали. Правим и модерни неща като безглутенови десерти и други, но по традиционното им харесва повече", сподели още сладкарят.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.