Добавките за пенсионерите: 60 лв. е козунакът, за какво ще стигнат 100 лв.?

"Не е достойно, когато си работил много, да получаваш по-малко", коментираха от ПП-ДБ

12.04.2024 | 13:22 Редактор: Елеонора Танева

Със 138 гласа "за" и 42 "въздържал се" депутатите окончателно приеха предложението за 100 лв. добавка за най-бедните пенсионери. Предизборен популизъм видяха от ПП-ДБ в това решение.

"ПП-ДБ подкрепя тезата, че само трайното увеличение на пенсиите е решение. Не е достойно, когато си работил много, да получаваш по-малко", аргументира се депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев.

Това доведе до гнева на останалите депутати. 

"Не е имало нищо такова никога, някой яростно да защитава, че 100 лева са много. Вие сте безумци, трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това", настоя Цончо Ганев от "Възраждане".

"Измамническата политика на Асен Василев беше да стимулира инфлацията, да връща една част от бюджета и да казва, че е дал", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

И сметките за какво ще стигнат великденските добавки към пенсиите отново започнаха.

"Господин Митев, знаете ли колко струва един козунак в София, безглутенов? 60 лева, четох във вестника. Когато беше 40 лева, можеше да се купи половин агне, а сега не може един безглутенов козунак. Вижте за какво спорим, за 50 лева еднократно, не за 500 хил.", възмути се зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

От добавките фокусът се измести към това кой на кого и какво е давал.

"Раздаване на пари от джипката за този толкова милиона, за онзи толкова. Според настроението на един човек", каза Явор Божанков от ПП-ДБ. "Какво се возеше на вашата джипка? На предната седалка пудели, а на задната контрабандисти", отговори му Марин Маринов от ГЕРБ-СДС.

От ДПС тушираха напрежението с предложението дебатите да се прекратят. 

"Чухме разумните предложения и неразумните и откровен популизъм, което не е много морално на гърба на пенсионерите", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Така добавките за пенсионерите получиха "да" от мнозинството. За бонусите от 100 лева държавата ще отдели около 54 милиона лева, а пенсионерите ще ги получат с пенсиите за месец май.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Ония в НС зако не си купят козунак за 5 лв. и не си гласуват възнаграждение 500 лв. месечно, за да поживеят като пенсионер? Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
ss
преди 2 седмици
стига простотии , като нямат пари да си купят козунак за 5 лв Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
100 лева
преди 2 седмици
тамън един козунак от на Киро на жена му фурната. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Без думи
преди 2 седмици
ПП са твърде нагли. На любовниците си от всички министерства раздадоха 8 млн. под формата на бонуси, а за пенсионерите 100 лв., и то за най- бедните, било "много"!? А техните заплати не са ли излишен разход? Обслужват разни посолства, олигарси и корпорации, а ние им плащаме? ! Да им плаща посолството! Не стига, че за нищо не стават-само изпълняват решения на чужди държави и организации против волята на обществото, излагат България из цяла Европа, но и мислят, че заслужават нашите пари???????? Сигнализирай за неуместен коментар