Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Лидия Шулева изчисли къде са "липсващите 3 млрд. лв." от фискалния резерв

"В България се наблюдава зловредно действие по отношение на пенсионната система", подчерта бившият социален министър

10.04.2024 | 20:32 Редактор: Елеонора Танева

Търсят се 3 млрд. лв. от фискалния резерв. Асен Василев обяви, че си тръгва от Министерството на финансите като оставя в него 9 млрд., неговата наследничка Людмила Петкова съобщи, че има 6 млрд.

"Нормално е във фискалния резерв да се засичат средствата в началото на месеца или в края на предишния, защото в текущия се правят различни разходи. Това, което Асен Василев каза е, че е оставил 9 млрд. средства, от които 4 млрд. са сребърен фонд, пари които не се пипат. Със започването на новия месец започват разходите, първият е за пенсии, около 1,5 млрд., другата сума е свързана с покриване на дълговете на "Топлофикация", около 1,5 млрд., с което станаха 3 млрд. и наистина към момента има 6 млрд. Това не означава, че са се изпарили, те са отишли по предназначение и това е добре известно", коментира бившият социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".  

Тя допълни, че от друга страна на 14 дата от месеца в хазната постъпват парите от ДДС и други приходи. 

"С цифрите много лесно се играе и са възможни всякакъв вид спекулации в предизборна обстановка. Омръзна ми от заигравки с пенсионерите преди изборите", заяви Шулева пред Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ даването на пари на калпак на пенсионерите не е правилен ход. Тя подкрепя помощта за най-бедните, но да се прави по ясни правила. 

"В България се наблюдава зловредно действие по отношение на пенсионната система, това влошава и разбърква всички правила в системата с административно вдигане на минималната пенсия. Това, което приеха с тези добавки, казват 100 лв. за пенсионерите под линията на бедност. Много пенсионери по доклад на НОИ получават по две пенсии, има такива, които са под минималната, но получават или инвалидна, или вдовишка. В същото време има хора, чиято пенсия е с 1 лв. повече от линията на бедност, но не получават втора пенсия. Те са в по-лошо финансово състояние", подчерта Лидия Шулева.

Бившият социален министър допълни, че даването на пари на калпак е по-лесно, отколкото да се правят подоходни тестове, но това демотивира работещите да се осигуряват на реалните си заплати.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа