ГЕРБ vs ПП-ДБ: Колко пари има във фискалния резерв? Борисов с остър коментар

"Да спрем с тези безумни харчения", заяви лидерът на ГЕРБ

10.04.2024 | 13:43 Редактор: Беатрис Младжова

Парите в хазната скараха отново ГЕРБ и ПП-ДБ. Именно тези две партии заедно приемаха и бюджета за тази година. Вчера служебният финансов министър Людмила Петкова сподели, че в държавният резерв има с 3 млрд. лв. по-малко. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че пари няма

Според Борисов Асен Василев е избягал от отговорност като не е останал в служебния кабинет, а причината да ги няма парите били излишни харчове. 

"Да спрем с тези безумни харчения на пари. Да свалим дефицита до 1%, а вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че има 9 млрд. лв., а те са 6 млрд. Ние като дясна партия сме държали да има мазнинка в държавата, да има резерв", заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Бившите им партньори видяха излишно сплашване за фалит на държавата.

"Манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък, идват от там, че държавата не е получила всичките си приходи, а е направила разходите, които е трябвало да направи. Кой направи "Топлофикация" - София да е пред фалит? 12-годишното управление на ГЕРБ, а сега ни питат защо правим тези плащания", отвърна депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

И от парите в държавата - към тези от изтеклите снимки.

"Това е народна мъдрост. Който нож вади, от нож умира. Който вади пачки, от пачки умира", коментира Борисов.

"Ако снимките бяха доказателство, щяха да са приобщени към делото. Тяхното изтичане в медиите доказва, че не са годно доказателствено средство", допълни депутатът от ПП-ДБ Атанас Славов.

А в парламента от днес се връща бившият премиер Николай Денков. На депутатските банки отново сядат и ексфинансовият министър Асен Василев, Атанас Славов и Андрей Цеков, които бяха министри на правосъдието и на регионалното развитие.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON Air