България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Трябва ред в публичните финанси, а не всяване на паника

Лъчезар Богданов и Михаил Кръстев коментираха скандалите с финансите на държавата

11.04.2024 | 11:24 Редактор: Беатрис Младжова

Служебният министър на финансите Людмила Петкова съобщи, че фискалният резерв на страната е с около 3 млрд. лв. по-малко. Тя постави и въпроса къде са похарчени. В отговор досегашният министър Асен Василев заяви, че резервът в края на март е бил 9.9 млрд. лв. и подчерта, че се надява да не ни сервират втора серия от "държавата фалира" и "ще умрем от студ".

"Самият факт, че се поставя темата, като че ли дума срещу дума, е притеснителен. В БНБ имаме отчет всяка седмица, както и ежедневни такива какво се харчи и какви приходи има. Бих посъветвал да не се правят псевдоскандали. Всъщност резервът е наличността по сметка, нашата каса всеки ден има плащания, има и постъпления. Интересно е плащането, свързано с дълга към "Топлофикация София" - там въпросът е редно ли е гражданите да покриват със субсидии натрупани дългове от лошо управление", каза икономистът Лъчезар Богданов в студиото на "България сутрин".

Според икономиста Михаил Кръстев е притеснително, че дълговете на "Топлофикация София" заемат толкова значителна сума от резерва на страната ни. Той добави, че трябва да се въведе ред в публичните финанси, а да се всява паника е излишно.

"Използва се казусът за политическо боричкане. Звучат като много пари тези 9 млрд. лв., но ако погледнем какви са очакваните приходи само от косвените данъци, това е само половината. Ако дълговете на "Топлофикация София" могат да източат такава значителна сума от фискалния резерв на страната, също е притеснително. Трябва да се въведе ред в публичните финанси, а не да се внася паника. Икономиката и прогнозируемите приходи от данъците не са толкова постоянни, колкото политиците ги представят. Могат да се появят обстоятелства, които да влошат това", допълни Кръстев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инфлацията наближава своя край, като вече отива към 3%, а при цените на стоките дори се забелязва дефлация, заяви Лъчезар Богданов.

"Няколкото години на рязко покачване на инфлацията свършиха, а тя е най-добрият приятел на финансовия министър. Сега сме в ситуация, в която инфлацията, измерена през потребителите, се успокои, отиваме към 3%. Имаме и дефлация на стоките - цените са паднали от миналата година. Засега бюджетът се възползва от това, че се вдигат заплатите, но и това в един момент ще забави своя темп. Какво ще правим, когато намалеят приходите обаче? Тогава се отваря риск от по-голям дефицит", коментира икономистът. 

Михаил Кръстев смята, че Еврозоната не бива да бъде определяща за управлението на бъдещите ни финанси, тъй като те не могат да бъдат съобразени с нашето влизане в зоната.

"Асен Василев е последният, който може да каже, че има грешки при разпределянето на бюджета. Първите 3 месеца на 2024 г. се движим с темпа на 2023 г. Абсурдно е да се говори дали 40-50 млн. лв. за пенсионерите ще счупят бюджета. Еврозоната не може да бъде главна тема за управлението на бъдещите финанси. Публичните финанси не могат да бъдат съобразени с целта за влизане в Еврозоната. Не може да се въртим около това колко лева ще дадем на пенсионерите за Великден и колко ще платим за изборите", категоричен е той.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.