Някои пенсионери ще получат по 100 лв. великденска добавка

Пари ще се отпуснат за 534 000 души

12.04.2024 | 10:58 Редактор: Елеонора Танева
Някои пенсионери ще получат по 100 лв. великденска добавка

Великденски добавки ще има за най-бедните пенсионери. Депутатите решиха да отпуснат по 100 лв. за тези, които са под линията на бедност.  Надбавките ще станат факт с промени в Закона за Държавното обществено осигуряване. Средствата, които са в размер на 54 млн. лева, ще дойдат от бюджета на Националния осигурителен институт, а мярката ще обхване близо 534 000 пенсионери. 

Предложението бе подкрепено със 138 гласа "за", единствено от ПП-ДБ гласуваха с "въздържал се". Според тях вече имало стратегия за увеличаване на пенсиите. Те смятат, че трайното увеличение с 11% били по-важно от надбавките, които щели да бъдат дадени сега, преди празниците.

С решение на Министерския съвет от края на миналата година през 2024 година линията на бедност бе определена да бъде фиксирана на 526 лева. 

При обсъжданията в пленарна зала възникнаха дебати между парламентарните групи. От БСП призоваха всички пенсионери да бъдат подпомогнати, те поискаха това още на второ четене в Бюджетна комисия - 100 лева за най-бедните и 50 лева за тези над линията на бедност. Там обаче им бе обяснено, че не всички пенсионери биха могли да бъдат подпомогнати поради факта, че това ще изисква трансфер на средства от Държавния бюджет, което към този момент нямало яснота дали можел да бъде извършен. 

От ДПС, които заедно с ГЕРБ-СДС са вносители на предложението само най-бедните пенсионери да получат добавки, тя няма нищо общо с приноса към социалната система и допълниха, че тези средства нямат нищо общо с увеличението на пенсиите, което ще бъде направено от 1 юли по "швейцарското правило". 

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)