България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуствени скандали и политически дребнотемия разхищават обществената енергия

Скачаме от скандал в скандал, не трябва да се чудим защо хората не гласуват, смятат проф. Николай Найденов и Елена Дариева

11.04.2024 | 10:51 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев. На този фон продължава дебатът как да се осигурят честни избори.

"Виждам нещо, което е познато от 35 години насам, появата на "повдигането на килима". Виждат се боклуци отдолу, мобилизиране на различни сили, които взимат отношение към това и се опитват от скандала хем да изведат политически дивиденти, хем да не го доведат докрай. И след като мине ключовият момент, постепенно заглъхва, отлага се във времето и т.н.", каза политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

За него това е фалшив скандал.

"Забравата не е универсален лек, ние наблюдаваме битки на много фронтове, много ожесточени, но като цяло битката е политическа. Основният проблем е, че по този начин се разхищава обществена енергия. Рискът да изпаднем в дребнотемия е много голям. Разхищавайки тази обществена енергия, се отдалечаваме от големите стратегически цели и в това виждам сериозния проблем", коментира социологът Елена Дариева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ние сме в политически цикъл, който е започнал през 2020 година.

"С едно желание за реформи да се промени моделът на управление на ГЕРБ. Това, което наблюдаваме, са политически сили, които все пак се мъчат да удържат статуквото, да запазят позициите си и други, които искат да направят някаква промяна и реформа, както и да ограничат тази власт", посочи тя.

Дариева е категорична, че този сблъсък на този етап е контрапродуктивен.

"Нагнетяването на напрежението и ежедневните скандали ни карат да загубим главната посока. Липсва политическо лидерство, което да има визионерска перспектива. За съжаление, на 9 юни европейските избори и европейската тема ще потъне в тези междуособици и скандали, които наблюдаваме. Ние скачаме от скандал в скандал, не остава поле за големия разказ", допълни социологът.

Проф. Найденов се съгласи с думите ѝ, като добави, че няма идейни сблъсъци.

"Този тип водене на предизборна кампания, който можеше да се предвиди, стимулира т.нар. "кръчмарска интерпретация" на политиката. И хората все по-малко се ориентират какво следва. Дилетантското отношение към политиката се промотира от поведението на водещите политически сили, ние убиваме това, което е съществено качество на гражданина - да разбира политическите параметри накъде вървим. Няма защо да се чудим защо хората не гласуват", добави политологът.

Дариева е на мнение, че омерзението може да доведе до утвърдяването на някои електорални ядра.

"Това убива доверието, че институциите работят и че законът е еднакъв за всички, както и че има правов ред. В годините назад, когато е имало криза, ние сме регистрирали повишаване на доверието към силовите институции и тези, които се занимават с правораздаване - полиция, съд, прокуратура. Днес това няма как да се случи, днес те са подложени на най-яростните атаки. На финансовото поле могат да се разгорят дълбоки страхове, които отново да доведат до повишаване на обществената тревожност", добави тя.

Социологът смята, че наблюдаваме огромна борба за надмощие, а основните политически играчи на това поле са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Но всичко това е на фона на намаляващата избирателна активност.

Попитан къде се намира служебното правителство на политическата карта в момента, проф. Николай Найденов отговори: "Всяко едно освобождаване е морално петно, което се хвърля върху опонентите".

Елена Дариева добави, че отново може да бъдем свидетели на фрагментиран парламент.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.