Пачки, кучета, скандали: Как се стигна до освобождаването на Живко Коцев?

Бившият главен секретар на МВР бе замесен с досегашния шеф на Агенция "Митници"

10.04.2024 | 18:07 Редактор: Деси Николова

Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев, след като вчера Министерският съвет призова държавния глава да издаде такъв указ.

Последната информация за местонахождението на Живко Коцев е, че той е настанен в болница. Дали заради влошено си здравословно състояние или защото няма коментар след отстраняването му, вече бившият главен секретар не отговори на телефона си. Коцев вече подаде веднъж оставка миналата седмица, а само ден по-късно размисли и реши да я оттегли. 

"Днес заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана от и подадена под огромен психологически и морален натиск", заяви Коцев миналата седмица.

Името на досегашния главен секретар на МВР Живко Коцев беше замесено в скандал с арестувания вече бивш шеф на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и Марин и Стефан Димитрови, сочени за контрабандисти. Изтекоха и снимки, на които главната роля е поверена на едно куче и много пари, а пуделът е сгушен в Живко Коцев. 

"Това е народна мъдрост. Който нож вади от нож умира. Който вади пачки, от пачки умира", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако снимките можеха да са доказателство, щяха да са приобщени по делото. Тяхното изтичане в определени медии означава, че те не са годни за доказателство", подчерта бившият правосъден министър Атанас Славов.

"Десет години говорим за паралелна държава и все ме питате какво е това паралелна държава. Ето ви я, на най-високия връх", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

След разразилия се скандал временно поста поема Димитър Гангалджиев, досегашен заместник-главен секретар.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа