Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев

Вчера Министерският съвет пожела Радев да издаде такъв указ

10.04.2024 | 11:22 Редактор: Деси Николова
Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев

Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г. президентът Румен Радев днес издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев.

Първото решение на служебния кабинет идва на фона на огромен скандал, в който името на Коцев е замесено в предполагаеми близки отношения с хора от престъпния свят и корупционни практики в "Митниците". В момента Коцев е в болнични и е приет в лечебно заведение.

Тези дни беше разпространена информация от разследването за контрабанден канал с участието на Николай Николов-Паскал, арестуваната бивша шефка на митниците Петя Банкова и Марин и Стефан Димитрови, която го свързва с тях. Появиха се и снимки на Коцев с посочените хора. Той подаде оставка като главен секретар на МВР миналия четвъртък. Но на другия ден се появи на брифинг заедно с Николай Денков, за да обяви, че я оттегля.

Премиерът в оставка заяви, че Коцев бил подложен на натиск от вътрешния министър Калин Стоянов и висши прокурори да напусне поста, иззели му телефоните, нямало връзка с него. До назначаването на титуляр, длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник-главен секретар.

Снимка: БГНЕС