ГЕРБ-СДС в СОС обвини Терзиев в чистка, кметът на София се защити

Заместник-кметът по финанси в Столичната община Иван Василев обяви различни данни

11.04.2024 | 10:24 Редактор: Вяра Димова

В предизборната кампания г-н Терзиев категорично заяви, че няма да има чистка, хората да бъдат спокойни за работата си. Резултатите обаче са по-различни от казаното. 325 служители са освободени. Има една епидемия от доброволно напуснали, както Столична община, така и районните администрации. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Това е струвало на софиянци 1,400 млн. лв. обезщетение за заплати, обяви той.

"Информацията е видна от отговора на кмета за това колко хора е освободил - 110 души, около 730 000 лв. е струвало само освобождаването на служители на Столичната община. Това означава, че 10% от служителите в общината са освободени. Над 10% са освободените и в районните администрации. Там имаме и кмет-рекордьор. Районният кмет на "Илинден", когото гражданите издирват 3 месеца, е успял да освободи най-много хора - 20 души, за 70 000 лв.", посочи Георгиев.

"Има ли право кметът Терзиев да работи с негов екип – разбира се. Ръководният екип обаче, който е освободен, е 1% от общия списъчен състав на цялата администрация, или 10% от всички освободени. Всички останали са редовни чиновници и експерти, главни специалисти, юрисконсулти, счетоводители и прочее. Така, 325 души решили спонтанно да напуснат - за да не се води масово уволнение, са им предлагани по няколко заплати, за да си тръгнат по своя воля. Ето това е лъжата на Терзиев от кампанията, че няма да прави чистка спрямо обикновените експерти", категоричен е общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС.

От столичната управа реагираха мигновено на обвиненията с брифинг и точни данни. Заместник-кметът по финанси в Столичната община Иван Василев информира, че има 1442 позиции. 

"128 служители са напуснали Столичната община от встъпването в длъжност на новата администрация, или 8,8%. От тях 37 заради постъпване на работа на служителя, който е избран или е спечели конкурс за позицията, 8 на са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 души са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. Изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880 лв.", стана ясно от думите на Василев.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Bulgaria ON AIR