Терзиев: С 3 млн. лв. ще бъдат съкратени разходите за ръчно сепариране на отпадъците

Увеличават броя на хората, които се занимават с процеса по рециклиране

10.04.2024 | 14:03 Редактор: Вяра Димова

От ГЕРБ-СДС сигнализират, че произведено РДФ гориво се заравя в депо в "Садината". А от ръководството на общината отговориха, че това е практика от управлението на Фандъкова, която се опитват да ограничат.

След около две години София може да остане без място в едно от основните си депа. Става дума за площадка "Садината", която се намира в район "Кремиковци".

"Направихме проучване, което показва, че капацитетът ще се изчерпа между 20 и 28 месеца. Само може да направите сметка колко точно добре е управляван целият процес", заяви кметът на София Васил Терзиев.

Сигналът за проблема идва от групата на ГЕРБ в общинския съвет, които направили проверка на място в завода.

"В много спешни срокове трябва да се вземе решение относно оползотворяването на РДФ в наша общинска инсталация. В момента това пълнене с където, каквото се намери, е доказателство, че се прави всичко възможно обемите на депото да се изчерпят в много кратки срокове и това е недопустимо", допълни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда в СОС Лорита Радева.

Групата на ГЕРБ предупреди, че ще сезира екоинспекцията за лошо управление на завода.

"По проект е предвидено да бъдат отделяни до 9,5% от рециклируемите материали. До този момент никога не са постигани тези проценти. В последните години е правена игра с цифрите. Този завод е конструиран да произвежда РДФ гориво, той не е конструиран да отделя рециклируеми материали", каза директорът на завода за третиране на отпадъци инж. Николай Савов.

Савов уточни, че досега с РДФ е работил само един завод за цимент, но договорът е прекратен от предишното ръководство.

"От 30-ти март бяха потвърдени показателите от независими лаборатории и още от първи април стартира процедурата за обществена поръчка. Да, горивото е качествено, но ние няма къде да го съхраняваме и трябва по някакъв начин да бъде оползотворено", уточни той.

"Това не се прави в полза на гражданите, а с политическите аргументи да се покаже, че тяхната теза от месеците декември и януари, че ще се създаде криза с депото на София, е била вярна", добави Радева.

Едно от обвиненията е, че боклукът се трупа тъй като не се отделят годни за рециклиране отпадъци. Според ръководството на завода обаче той не е конструиран да обработва материал под 200 мм.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Bulgaria ON AIR