Терзиев vs ГЕРБ: Зам.-директорът в завода за отпадъци на София с 12 000 лв. заплата

"Създава се измислена криза", заяви Георги Георгиев

09.01.2024 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

Набира скорост скандалът със столичния завод за отпадъци. Васил Терзиев даде предприятието на прокурор. Одитът, възложен от него, показал безстопанственост - били открити редица нередности в дейността при управлението на ГЕРБ. На свой ред предишните управляващи обвиниха Терзиев в лъжи, с които той прикривал кризата около председателското място в Столичния общински съвет.

На втория етаж Терзиев изнесе доклад за работата на столичното депо за обработката на отпадъци и прогнозира криза с боклука.

"Ако не бъдат взети много бързи и драстични мерки, в рамките на няколко години ще имаме голям проблем", заяви той.

А докато кметът Терзиев още не бе докладвал всички установени нередности, последва и отговор от петия етаж в общината.

"Това е лъжа и се вижда много ясно от доклад, който през октомври е предоставен. Ясно се показва, че капацитетът е до ноември 2031г. – т.е. 8 години", коментира общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Проверката в завода за отпадъци установила множество нередности.

"Оборудването е доставено на много високи цени с обществени поръчки, при които прогнозните цени съвпадат с една единствена оферта. Основната работна заплата е била 940 лв. Заместник-директорът е получил 12 000 лв.", призна вр.и.д. директор на СПТО Николай Савов.

"Докладът е предаден на прокуратурата", сподели още Терзиев.

От ГЕРБ обаче са категорични - в работата на депото нередности няма.

"През изминалите години Столичната община е доказала, че има категорични политики и резултати", каза Анна Стойкова от ГЕРБ.

"Създава се измислена криза, за да се избяга от проблема за истинската такава", допълни Георгиев.

Най-големият проблем пред общинските съветници, според него, остава липсата на председател на Общинския съвет. Според кмета Терзиев е възможно казусът да бъде решен скоро.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС