България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Необходимо е 24-часово видеонаблюдение за процеса преди вота

"ЦИК трябва да дефинира по-конкретно параметрите на параваните", посочи още Стефан Манов

10.04.2024 | 11:41 Редактор: Деси Николова

Освен у нас, нашите сънародници ще може да гласуват и зад граница. Последните години, предвид често провежданите избори, се натрупа опит и рутина за организиране на избори извън страната. Необходимо е обаче Централната избирателна комисия да обърне внимание на четири ключови елемента при организирането на избори в и извън страната, по отношение на машинното гласуване, информационна кампания, осигуряването на видеонаблюдение и логистичните процеси. Това заяви Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК в ефира на "България сутрин".

"Трябва да отбележим, че Централната избирателна комисия този път започна доста по-рано подготовката за изборите извън страната. Не се знаеше, че ще има избори 2 в 1, но така или иначе избирателните секции в голямата си част са от страни в Европейския съюз и подготовката там започна. Предстои да бъдат задвижени и процесите извън ЕС", отбеляза Манов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи Централната избирателна комисия трябва да дефинира по-конкретно параметрите на параваните, които се използват за вота.

"Параваните заместиха тъмните стаички в Изборния кодекс в края на 2022 година, а вече сме година и половина след това. Нека разберем каква е целта на тези паравани. Целта, разбира се, е да бъде защитена тайната на вота, тоест пространството, в което избирателят полага бюлетината и отбелязва вота, трябва да бъде защитено от погледите, но същевременно трябва да бъде открита горната част на тялото му, за да се избегнат възможностите за заснемане на вота, вкарване на друга бюлетина", разясни гостът.

Според него машинният вот гарантира именно тази невъзможност да бъде манипулиран вотът по този начин, но българското общество няма достатъчно доверие към машините. 

"Ние предлагаме пълна прозрачност. В този процес на машините първо има установяване на съответствието, след това доверено изграждане на софтуера, който ще се налее в машините и след това наливане в машините. На всяка една от тези стъпки ние настояваме да има онлайн излъчване на процеса 24 часа. Също така 24-часово присъствие на комисари от ЦИК, по двама от различни партии или от администрацията определени. Там да стоят и ние всички да виждаме това на екраните. Това е прозрачността, която ще гарантира доверието", категоричен бе Манов.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.