Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Най-много пари за организацията на изборите са за заплащането на членовете на СИК

Станахме свидетели на спирала от избори със сходен резултат - каква е цената - коментар на Ива Лазарова

04.04.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова

За три години България даде над 700 милиона лв. за провеждането на серия от избори. Ако продължаваме с този темп, до края на тази година ще минем и 1 млрд. лв.

"В демокрацията изборите са най-добрият механизъм демократично да се смени властта и да се отрази волята на избирателите и техните очаквания. Това, което видяхме обаче, бе спирала от избори с почти сходен резултат след всеки един от тях и ясно се очертаха проблемите между политическите партии и липсата на всякаква коалиционна култура", заяви Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда в студиото на предаването "Директно".

В ефира на Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че най-голямото разходно перо в организацията на изборите е заплащането на Секционните избирателни комисии.

"Те са лицето на изборния процес. Около 30 милиона бяха разходите на последните избори за техните възнаграждения, като сега трябва да посочим, че те ще бъдат малко над 35 милиона лева, ако имаме един изборен ден, тъй като минималното заплащане е 25% от минималната работна заплата", разясни Лазарова.

Гледайте целия разговор във видеото.