България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Техническите проблеми за избори 2 в 1 далеч не са най-големите

"Изборният ни кодекс е писан отдавна, трябват работещи машини", смятат Ваня Нушева и Стоил Цицелков

08.04.2024 | 11:11 Редактор: Искра Ангелова

По всяка вероятност отиваме на избори 2 в 1. От ЦИК при своята среща с президента обявиха, че колкото и да е сложно, ще организират вота в рамките на двумесечния срок.

"Най-голямото предизвикателство този път ще бъде не толкова техническата организация на изборите, колкото политическите партии, които провеждат кампанията си - изключително неефективна. Виждаме, че институции са включени в този процес. Това е най-сериозният проблем. Покрай евроизборите има сериозни съмнения за въздействия на хибридна пропаганда, целяща да компрометира европейските институции", каза експертът по изборни системи Ваня Нушева в студиото на "България сутрин".

Според нея купуването на гласове и обвиненията за това са големият проблем.

"Това се използва и за оправдание за не толкова добро представяне на изборите. Едва на трето място са техническите проблеми. Не трябва да забравяме, че ние сме имали практиката да провеждаме избори 2 в 1 - 2011 година имахме местни и президентски избори, 4 бюлетини бяха на разположение на избирателите", допълни Нушева.

Членът на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков коментира, че все пак Калин Стоянов е министър на МВР от дълго време: "Не съм чувал оплаквания за неговата работа. Ако има някаква непрозрачност, бих искал да знам каква е, защото той няма отношение само за изборите, а за целия процес. Това безотговорно намесване на институции и хвърляне на обвинения, снимки, разкриване на следствени тайни, не мисля, че ще доведе до това политиците да се разберат по-лесно след изборите".

По думите на Ваня Нушева МВР има ключова роля за това да разкрива и събира доказателства, ако има купен вот.

"Когато говорим за този сложен проблем - купуване на гласове, контролиран вот, натиск на избиратели, става въпрос за социални феномени, които са свързани и със степента на социална сигурност, като бедност при някои общности. Става въпрос и за това как работят институции, които предоставят социална защита и помощ, защото те също са включени в този процес. Става въпрос и за специфична политическа култура на част от гражданите, както и за това - политическите партии не се справят с основната си функция да мотивират избирателите", подчерта експертът по изборни системи.

Нушева е категорична, че имаме достатъчно време за организация на изборите.

"Със сигурност ще има индексация нагоре в сравнение с предишните избори. Най-големият въпрос е как членовете на СИК са обучени и как се справят в изборния ден. Те винаги се обучават седмицата преди изборите, но това е крайно недостатъчно", на мнение е тя.

Цицелков добави, че ако по време на изборите сме на море в Гърция, например, то със заявление ще може да дадем своя вот и за парламент, и за евроизборите.

"Сериозен е проблемът с необучените хора. Някои не разбраха, че пред камерите манипулират изборите. Законите са ни стари, нашият Изборен кодекс е е писан отдавна, доста е усложнен, особено когато говорим за хартии. Друг проблем е, че в миналото се е случвало да се купуват цели секционни секции. Политическата ни култура бавно нагоре", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нушева е на мнение, че трябва да се промени начинът, по който се номинират членовете на СИК, както и начинът на обучение, а Цицелков се съгласи с нея.

Попитана как да се справим с недействителните бюлетини, тя отговори: "Добро обучение на секционните комисии, политическа безпристрастност и работещи машини. Трябва и добра информационна кампания".

Стоил Цицелков смята, че трябва да има контрол върху цената на машините и да сме сигурни, че тя не е завишена.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа