България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Пимпирев: Можем да се равняваме с нациите, които са откривали новите континенти

Морска нация сме, а не забутана държава в източния край на Европа, заяви ученият

04.04.2024 | 11:09 Редактор: Тодор Петров

Военният научноизследователски кораб "Св св. Кирил и Методий" се завърна от експедицията си до Антарктида. Това е 32-рата полярна експедиция на екипа. 

"Това беше втората експедиция, в която наш научноизследователски кораб имаше полярна мисия. Корабът стигна до Антарктида през най-бурните води на земята. Показахме, че имаме рутина и сме морска нация, а не забутана държава в източния край на Европа. Можем да се равняваме с нациите, които са откривали новите континенти - Испания, Великобритания. Сега пренасяме материали за базите на тези държави", каза проф. Христо Пимпирев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му научноизследователската ни лаборатория ще работи и през следващия век, когато Антарктида ще се насели и ще има хора, които ще работят постоянно там. 

"Лабораторията вече е построена. Екипажът разтовари 70 тона материал на един необорудван бряг. Нашите полярници от базата и екипажът на кораба показаха голям професионализъм. Можем да се гордеем с това. На базата бяхме 35 души, на кораба имаше 40 души - много голямо българско присъствие на Антарктида", подчерта проф. Пимпирев в "България сутрин". 

Той призна, че е останал учуден, че при посрещането на кораба не е имало нито едно високопоставено лице, което да присъства. Според учения забравяме да изтъкваме това, с което можем да се гордеем, а изпадаме в дребнотемия.

Проф. Христо Пимпирев пренесе жива риба от другия край на света, за да може нашите деца да видят живия свят на Антарктида.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС