България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ситуацията в Дамаск създава ново напрежение, изборите в Турция очертават промяна

Войната в Близкия изток няма изгледи да стигне до развръзка, смята Григори Недялков

02.04.2024 | 11:56 Редактор: Деси Николова
Ситуацията в Дамаск създава ново напрежение, изборите в Турция очертават промяна

Израелски изтребители атакуваха сграда на иранската дипломатическа мисия в столицата на Сирия Дамаск, като при нападението са убити трима ирански генерали и четирима офицери.

"Много голяма тревога създава тази ситуация, защото се очаква ескалация на конфликта, тъй като вече пряко се замесва и Иран в цялата картина в Близкия изток. Иран настоява, че става дума за негови дипломати и щом това е така, значи Израел е допуснал нарушение на всякакви международни норми, правила и уважение към дипломатически имунитет на представители на други държави. Изниква опасение, че отговорът на Иран може да доведе до разрастване на войната в Близкия изток", коментира журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

Убитите ирански военни обаче са ръководили тайните операции на Иран в Близкия изток, настоява Израел. При удара са загинали генерали от елитните сили към корпуса на гвардейците на ислямската революция.

"Ударът е бил нанесен в момент, в който е имало тайна среща между ирански служители и палестински бойци. Сред тези палестински бойци има и една ислямска групировка, която се нарича "Ислямски джихад", и се смята, че тя също е подкрепяна от Иран. Иран продължава да твърди, че ударената сграда е част от комплекса на дипломатическата му мисия в Сирия, което е така", каза още Недялков за Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста войната в Близкия изток няма изгледи да стигне до развръзка.

Друга важна международна тема от тази седмица са изборите в Турция, където партията на Ердоган загуби ключови градове, а опозицията отбеляза исторически успех.

"В Турция се очерта картина на промяна. Разликата на национално ниво, като брой подадени гласове, не е огромна, ако се съди по резултатите и данните от тези избори, но опозиционната партия събира подкрепата на 37,74% от гласоподавателите, докато управляващата партия е разчитала на подкрепата на 35,49%. Отнесено обаче към изминалите две десетилетия, това е една забележителна политическа промяна в Турция", подчерта журналистът.

Очаквайте видео с целия разговор.